latinica  ћирилица
19/09/2019 |  16:12 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva u Prnjavoru - odlična saradnja republičke i lokalne vlasti (FOTO)

Institucije Republike Srpske, u proteklih dvije i po godine, uložile su pet miliona maraka u projekte značajne za razvoj opštine Prnjavor. O njihovoj realizaciji, kao i planovima za naredni period, opštinsko rukovodstvo razgovaralo je s predsjednicom Srpske Željkom Cvijanović.

U 2017. godini Vlada je za Prnjavor izdvojila dva miliona maraka. Prošle godine milion i po. Ove godine milion maraka za projekte čija je realizacija u toku. Radi se, prije svega, na izgradnji i sanaciji puteva, ali i infrastrukture u osnovnim školama. Isti pravac, čiji je cilj podrška mladima, lokalna i republička vlast zadržaće i u narednom periodu.

Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor, istakao je jedan od veoma važnih projekata energetske efikasnosti u Domu zdravlja Prnjavor, čija je vrijednost viša od 500.000 KM.

On je napomenuo da je trenutno u toku izgradnja putne infrastrukture u vrijednosti višoj od milion KM, koja se realizuje zahvaljujući podršci viših nivoa vlasti.

Prema njegovim riječima, u toku je tender za izbor izvođača radova za video-nadzor, sanacija Društvenog doma u Galjipovcima, sanacija mokrih čvorova u Osnovnoj školi "Nikola Tesla", sanacija grijanja u Osnovnoj školi "Branko Ćopić", Centru srednjih škola "Ivo Andrić" i Gimnaziji.

Cvijanovićeva sa Tomašem (Foto: RTRS)

Prioriteti su utvrđeni, a finansijska podrška Vlade neće izostati. Zbog toga što u realizaciju projekata ulaze zajedničkim snagama, predsjednica Željka Cvijanović saradnju Prnjavora i institucija Srpske smatra saradnjom za primjer.

Ona je navela da se u Prnjavoru izvršavaju sve obaveze, postoji društveno odgovorni pristup da se pomaže i onima koji su u potrebi, ali i da se nagrade oni koji imaju određene rezultate.

- Zahvalnost i što opština daje svoj doprinos razvoju Republike jer svaki put kada imate razvijenu opštinu koja grabi krupnim koracima naprijed to znači bolju situaciju u cijeloj Republici Srpskoj. Ušli smo u proces definisanja određenih projekata, nekoliko važnih biće realizovano sljedeće godine. Imaće apsolutnu podršku republičkih institucija - rekla je predsjednica Republike Srpske.

Raspitala se predsjednica Srpske i o tome kakav je budžet opštine Prnjavor, da li se redovno izmiruje sve obaveze. Ne krije da je zadovoljna odgovorima koje je dobila.

- Budžet je stabilan, sve obaveze se izvršavaju. Postoji društveno odgovoran pristup da se pomaže onima kojima je potrebno, ali i da se nagrade oni sa dobrim rezultatima. Zahvalnosti ide opštini jer daje svoj doprinos razvoju Republike - naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva u Prnjavoru (Foto: RTRS)

A finansijsku stabilnost opštine, dijelom je obezbijedio završetak dionice autoputa 9. januar, projekat koji opštinsko rukovodstvo smatra najznačajnijim u prošloj godini.

- Završetkom autoputa dobili smo ogromnu konkurentsku prednost u posljednjih 10-tak mjeseci. Šest privredih subjekata našlo je mjesto u našoj industrijskoj zoni, a jedan je već otpočeo sa djelatnošću. Zbog autoputa Prnjavor je jedna od poželjnih opština za investicije - rekao je Tomaš.

Zbog svega što je realizovano sa republičkom vlašću, ali i zbog projekata koji su planirani u narednoj godini, Tomaš smatra da će četvorogodišnji mandat u kojem vodi opštinu, biti period najvećih investicija u Prnjavoru.