latinica  ћирилица
19/09/2019 |  16:24 ⇒ 19:08 | Autor: RTRS

Trebinje će podržati Dodikovu inicijativu podrške mladim bračnim parovima

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković podržaće inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika prema kojoj bi Srpska za kreditiranje mladih bračnih parova izdvojila 20.000 KM, a lokalne zajednice po 10.000 KM.
Trebinje: Ćurić - Vuković - Foto: SRNA
Trebinje: Ćurić - VukovićFoto: SRNA

Ćurić je rekao da će grad Trebinje podržati ovu inicijativu, podsjećajući da je i u prethodnom periodu Grad za ovakve svrhe izdvajao sredstva iz budžeta.

- Cilj nam je da se svi mladi vrate u Trebinje i tu rade, a na nama je da im obezbijedimo uslove. Smatram da je ovaj projekat itekako značajan - rekao je Ćurić.

Vuković je rekao da će i grad Istočno Sarajevo u skladu sa svojim mogućnostima podržati sve dobre inicijative.

- Grad Istočno Sarajevo ima u svom sastavu šest opština i u tom pogledu imamo podijeljene nadležnosti u pogledu finansiranja raznih stvari. Vjerovatno će grad i opštine u njegovom sastavu zajedno donositi rješenja i podržati takve inicijative - naveo je Vuković.

On je pojasnio da grad Istočno Sarajevo ima manje problema od drugih kada je riječ o populacionoj politici, zahvaljujući tome što predstavlja centar regije i najpoželjnije mjesto za život od Bijeljine do Trebinja i mnogi imaju ambiciju da se u njemu zadrže.

- Imamo Univerzitet u Istočnom Sarajevu koji okuplja veliki broj mladih i koji, objektivno govoreći, imaju želju da se tu zadrže - rekao je Vuković.

Ćurić i Vuković sa saradnicima dogovorili su danas u Trebinju saradnju i razmijenili iskustva u oblastima poljoprivrede i turizma, a sastanku su prisustvovali i direktori Turističkih organizacija ova dva grada, te direktori gradskih agrarnih fondova.

Ćurić je najavio da će se delegacije ova dva grada sastati i u narednom periodu radi unapređenja postojeće saradnje.

- Najbitnije je da političke barijere ne smiju da nam budu prepreka za saradnju - ovo je jedna Republika Srpska, koja treba da bude na korist svih građana - poručio je Ćurić.

Vuković je rekao da gradovi Istočno Sarajevo i Trebinje s pravom nose status turističkih mjesta, koji u Republici Srpskoj ima još i Banjaluka.

On je istakao da je primjereno da čelni ljudi dva grada stanu iza projekata koji će uslijediti, s obzirom na dobru saradnju gradskih turističkih organizacija.

- Radili smo na tome da se napravi i neka zajednička turistička ponuda - ljetna Trebinja, a zimska Јahorine, Istočnog Sarajeva - rekao je Vuković.

Vuković je naveo da je razgovarano i o boravišnoj taksi.

- Sve su to tekuća pitanja oba grada na kojima možemo zajedno da radimo - istakao je Vuković i dodao da su na današnjem sastanku razmijenjena iskustva i o Agrarnom fondu.