latinica  ћирилица
19/09/2019 |  18:33 ⇒ 19:04 | Autor: B92

ABA liga je među najboljim u Evropi, zaslužuje dvije ekipe u Evroligi

Bivši košarkaš Goran Јeretin smatra da je ABA liga najkvalitetnije klupsko takmičenje na ovim prostorima.

Јeretin je pohvalio Regionalnu ligu i napomenuo da mu je najljljepše tokom dugo karijere bilo igrajući za Crvenu zvezdu.

- To je sjajno takmičenje, smatram da je izuzetno kvalitetno, i to pokazuju iz godine u godinu. Bez dileme ABA liga je među najboljima u Evropi. Odlični timovi, odlične utakmice, sve je na visokom nivou. Najbolje na ovim prostorima, drži pažnju cijele sezone. Mislim da regionalnom takmičenju jedino nedostaju dva predstavnika u Evroligi, po sistemu da finalisti nastupaju u najjačem klupskom takmičenju na Starom kontinetu. To bi bio pun pogodak za ABA ligu. Možda bi tada bilo i manje tenzije, ali nije na nama da donosimo odluke, to rade neki drugi - kazao je Јeretin.

Bivši crnogorski košarkaš napravio je paralelu između perioda kad je igrao u ABA ligi i sada.

- Kvalitet je prisutan sve ove godine, to niko ne dovodi u pitanje. Kad sam ja igrao prvi put, tada sam nastupao za Zvezdu, bilo je užarenih utakmica u Beogradu, ali i u svim drugim gradovima na ovom prostorima. Mi smo probijali led, čini mi se da je tada i Makabi igrao. Bilo je kvaliteta, sjetim se Cibone, Hemofarma, isto je i danas, dosta kvalitetna liga, gledamo odlične utakmice, sjajne timove, možeš samo da uživaš kad pratiš mečeve u regionalnom takmičenju - istakao je Јeretin.

Priznao je da je najljepše košarkaške dane proveo u Crvenoj zvezdi, iako je igrao u čak 11 zemalja.

- Da budem iskren, više ni sam ne znam gdje sam sve igrao. Promijenio sam 11 zemalja, a klubova ni sam ne znam. U Crvenoj zvezdi sam se najviše zadržao, četiri godine, tu mi je bilo najljepše i najbolje sam se osjećao, poslije toga bio je i Makabi, veliki evropski klub. Bilo je lijepo i u Rusiji, Njemačkoj, Kipru, ali eto kad me pitate neka to bude Zvezda. Uživao sam u košarci tokom čitave karijere - ističe on.

Smatra da se ove sezone očekuje veoma uzbudljiva ABA lige, jer se mnogo klubova ozbiljno pojačalo.

- Ove sezone biće dosta interesantno i uzbudljivo u ABA ligi, koja kreće Superkupom u Zagrebu. Tamo ćemo već moći da vidimo neke prve odnose snaga. Zvezda je i dalje favorit, ima odlične pojedince, sklopljene u jedan tim. Smatram da će osim u ABA ligi, i u Evroligi imati značajnu ulogu i siguran sam da će Beogradska arena biti puna u svakom meču, što će sigurno značiti dosta igračima na parketu. Dobar prelazni rok napravio je Mornar i njima sve čestitke za dovođenje dobrih igrača. Braća Pavićević su uradili odličan potez, tu je i Partizan, doveli su dobre košarkaše, pa i Cedevita-Olimpija, ali videćemo kako će sve to tamo funkcionisati. Dosta nepoznatih ima što se tiče njih - kaže Јeretin.

Crnogorac smatra da regionalno takmičenje, kao najkvalitetnije na ovim prostorima, mnogo znači za mlade igrače.

- Odlična liga za mlađe igrače, pogotovo što je formirana ABA liga 2, napravilo se dosta prostora za talente. Јa sam bio u Sutjesci, i znam koliko je tim mladim košarkašima značilo igranje u kontinuitetu. Takođe, smatram da ABA liga 2 dosta pomaže u tome, jer oni koji ne mogu da se dokažu u elitnom takmičenju, mogu da igraju u drugoj ligi koja je izuzetno kvalitetna. Napravljen je dobar sistem za sve klubove, ima dosta takmičarskog značaja, i veoma bitno za igrače i trenere koji ne mogu da budu dio ABA lige 1, da se dokažu ovde što je izuzetno bitno. Ozbiljan nivo - smatra Јeretin.

On je do ove sezone bio sportski direktor Sutjeske, člana ABA lige 2, ali je odlučio da napusti klub iz Nikšića na kraju prošle sezone.

- Radio sam u Sutjesci, igrali smo i ABA ligu 1, nesrećno ispali u posljednjem kolu. Prošle sezone nastupali smo u ABA 2, po meni je najvažnije da smo ponovo publiku u Nikšiću vratili u dvoranu. Јa više nisam mogao, jer živim sa porodicom u Herceg Novom, i smatram da ne bih mogao na daljinu da radim. Sada sam ovde u Primorskom, krećemo od početka, pokušaćemo da se plasiramo u crnogorsku Superligu, imamo dosta mlad tim i jedino je to način da se prave rezultati - kaže on.

Košarkasša legenda priznao je da nikad nije imao ambicije da poslije karijere uđe u trenerske vode.

- Nuđeno mi je mnogo puta, što se kaže - plejmekeri su najbolji za taj posao, ali jednostavno nisam nikad imao želju da uđem u te vode. Kroz karijeru sam mnogo vodio moju porodicu kroz razne zemlje i klubove, a da ne pričamo kako je onda treneru. Deset puta teže nego biti košarkaš. Htio sam da ostanem u košarci, i vidim sebe u nekim ulogama koji su u vezi sa funkcionisanjem, kao što je bio slučaj u Sutjesci, ili da radim sa mladima u kampovima - zaključio je Јeretin.