latinica  ћирилица
19/09/2019 |  18:35 ⇒ 19:56 | Autor: SRNA

Rusija i Kina blokirale rezoluciju UN o prekidu vatre u Siriji

Rusija je stavila veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN i blokirala je zahtjev za primirje na sjeverozapadu Sirije, jer u tekst nije uključeno izuzeće za vojne ofanzive protiv militantnih grupacija koje su na crnoj listi UN.
Savjet bezbjednosti UN - Foto: RTRS
Savjet bezbjednosti UNFoto: RTRS

Savjet bezbjednosti UN nije prihvatio rezoluciju Belgije, Njemačke i Kuvajta o prekidu vatre u Idlibu, jer su dvije stalne članice SB glasale protiv.

Protiv su glasale Rusija i Kina, za rezoluciju je glasalo 12 članova Savjeta, a jedan je bio uzdržan, prenosi Sputnjik.

Ranije su Belgija, Njemačka i Kuvajt podnijeli Savjetu bezbjednosti nacrt rezolucije o Idlibu, koji poziva sve strane da prekinu vatru 21. septembra u podne po sirijskom vremenu. Dokument poziva i na poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i obezbjeđivanje humanitarnog pristupa.

Rusija i Kina predstavile su svoju verziju rezolucije. Ovaj dokument poziva na primirje u Idlibu od ponooći 20. septembra.

- Prestanak vojnih dejstava ne odnosi se na vojne operacije protiv pojedinaca, grupa, preduzeća i organizacija koje su povezane sa terorističkim grupama, kako je to utvrdio Savjet bezbjednosti - dodaje se u rusko-kineskom nacrtu rezolucije.

Osim toga, autori rezolucije ističu neusklađenost koordinata objekata u Idlibu u odnosu na njihove realne lokacije, koje su dostavljene stranama radi uključivanja na spisak mjesta smanjenja sukoba. U dokumentu se izražava zabrinutost da postoje i neslaganja u vezi sa svrhom nekih objekata u Idlibu.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja saopštio je da se u Idlibu nisu vodile i ne vode se nikakve velike vojne operacije.

Nebenzja tvrdi da se u ovoj sirijskoj provinciji poštuje prekid vatre, koji periodično narušavaju teroristi.

Sistem izbjegavanja sukoba postoji između UN i strana u Siriji. Prema ovom sistemu, UN pruža informacije o lokaciji objekata koji se smatraju civilnim, kako bi se garantovalo da neće biti oštećeni tokom borbenih dejstava.

- Ranije je praksa bila uspješna, kada su podatke dostavljali pripadnici UN i njihovi partneri sa lica mjesta, ali u Idlibu sada nema članova ove organizacije - izjavio je ranije Nebenzja.