latinica  ћирилица
19/09/2019 |  18:58 ⇒ 20/09/2019 | 08:41 | Autor: RTRS

Ima li srpskog jedinstva? SDS neće napustiti SM, ali ide na sastanak u Beograd

Savjet ministara BiH u tehničkom mandatu danas je zasjedao u punom kapacitetu. Ministri iz Srpske, kako reče zamjenik predsjedavajućeg Mirko Šarović, nisu i vjerovatno i neće razmatrati opciju izlaska iz Savjeta ministara. Šarović potvrđuje da će u subotu ići u Beograd da bi, kaže, vidio o čemu će se razgovarati kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Za predsjedavajućeg tehničkog saziva Savjeta ministara Denisa Zvizdića današnji odziv svih pa i ministara iz Srpske povod je da vlast Republike Srpske optuži za neustavnu blokadu institucija BiH.

Tokom gotovo godinu dana rada u tehničkom mandatu Savjet ministara u punom kapacitetu sastao se 33 puta. Da li im je programska deklaracija SDA dala vjetar u leđa, pa su za samo par sati usvojili 60 tačaka dnevnog reda, kako se Zvizdić pohvalio, ili se pripremaju da ostanu u ovom kapacitetu do narednih opštih izbora? Sve je moguće, jer Mirko Šarović brani pozicije, baš kao da ih je zaslužio voljom birača.

- Nismo razmatrali opciju izlaska iz Savjeta ministara,  tu opciju vjerovatno nećemo ni razmatrati. Mislim da niko ne treba voditi aktivnosti koje mogu da dovedu do destabilizacije situacije u BiH i ugrožavanja mira na ovim prostorima - rekao je Šarović.

Za Šarovića, koji je previdio da su pojedini, s kojima sjedi i odlučuje, deklaracijom SDA taj korak već načinili, taj dokument je tek korak nazad. Sastanak Šarovića, Borenovića i Dodika trebao je ostati skriven od očiju javnosti, a kontakti nastavljeni. Ipak, sve se znalo odmah nakon sastanka, a nakon „uspješne“ sjednice Savjeta ministara poznat je i odgovor na ponuđeno.

- Rekli su nam: Hajde vi izađite iz vlasti, a mi nećemo ući u vlast - rekao je premijer Srpske Radovan Višković juče na posebnoj sjednici NSRS.

Povlačenje Srba iz zajedničkih institucija BiH nije jedini, ali da jeste prvi korak nije stav samo jedne politike, nego i struke. Borbu za pozicije i nasilni ostanak u vlasti, mimo volje birača, direktno Mirku Šaroviću zamjera i profesor ustavnog prava Radomir Lukić.

- Da sam na njegovom mjestu, ja bih podnio ostavku. Ne bih ušao više tamo, jer zna se da država mora da ima svoje organe - ističe Lukić.

Zna se i da državne organe u demokratiji bira narod, a dok građani Srpske skoro godinu čekaju na poštovanje njihove većinske izborborna volje, ko profitira? Јedan od nosilaca politike, koja negira Srpsku i sve što je Srpsko, predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu, Denis Zvizdić danas se iznenada zabrinuo i za građane Republike Srpske.

- Nove tenzije vode ka neodrživom kreditnom zaduživanju koje je prisutno posebno u Srpskoj i koje vodi u jednu vrstu ekonomske i društvene regresije - kaže Zvizdić.

Zvizdić je ponabrajao brojne sporazume i ugovore koji mjesecima čekaju na usvajanje , a čije je donošenje tempirao baš nakon donošenja progresivne SDA deklaracije, kako bi sa sve tri srpska ministra iskazao požrtvovanost za društveno ekonomskim prosperitetom BiH građana. Јoš samo da na putu efikasnom Savjetu ministara BiH ne stoji parlament, nemili odraz volje građana Srpske.