latinica  ћирилица
19/09/2019 |  19:01 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Svjedoci potvrdili učešće svojih rođaka u zatiranju tragova srpskog postojanja u Čemernu

U nastavku suđenja komandantima i pripadnicima Teritorijalne odbrane i policije tzv. Republike BiH, svjedoci, ratni saborci Zehrudin Sikira i Salko Skeledžija potvrdili su učešće optuženih i vojnu strukturu napadača na selo Čemerno, nadomak Ilijaša.

Njih 12 optuženi su da su u udruženom zločinačkom poduhvatu, za samo nekoliko jutarnjih časova 10. juna 1992. godine, ubili više od 30 Srba, a selo spalili i uništili.

Identično prezime, kao i kod trojice od 12 optuženih zločinaca, nije bilo prepreka Zehrudinu Sikiri da glasno, jasno i zakonito, potvrdi navode optužnice i potvrdi učešće svojih rođaka u zatiranju tragova srpskog postojanja u selu kojeg više nema. Јednako samouvjereno govorio je o organizovanju i naoružavanju tada muslimanskih formacija u Kaknju još i prije aprila 1992. godine. U drugoj polovini maja, sa rođacima i komšijama iz sela Papratnica i drugih kakanjskih mjesta raspoređen je Sikira u Brezu, pod okrilje brezanskog odreda "Sretno" - vojne formacije koja je bila u sastavu Teritorijalne odbrane Breza. Neposredni nadređeni bio mu je optuženi zločinac Teufik Turudić Tufo.

Na pitanje tužioca - šta je Tufo bio u njegovom vodu, Zehrudin Sikira je odgovorio - komandir voda, a načelnik štaba bio je Nehru Ganić, dok je komandant odreda "Sretno" bio DŽemal Hadžić.

No, na svojevrsnom isturenom komandnom mjestu u šumovitom rejonu Vlahinja, gdje je i svjedok preraspoređen, komandir njegove čete Senad Јašarspahić je ranjen, pa je Turudić preuzeo komandovanje. I koji dan kasnije od DŽemala Hadžića primio naredbu o napadu na Čemerno. I poveo je Turudić sve raspoložive snage sa Vlahinja na nebranjeno selo. Osim, desetak pozadinaca među kojima je bio i svjedok Sikira. Zato su njegovi rođaci u krvavi pohod otišli.

- Benjamin, Senad, Haris i Salih Sikira, moje komšije iz Papratnice, Sedin Smolo i DŽemal Smolo, mi ga Haga zovemo, svi su otišli u akciju - naveo je u Sikira u iskazu.

I vratili se nakon tri dana u Vlahinje, uz pucnjavu "slaveći" uspjeh na Čemernu. Prethodno, "podvig" su proslavili i u Brezi, a sa radija BiH odjekivale su čestitke i pohvale, rekao je svjedok, tada i ne znajući za pokolj Srba i uništavanje sela. I dok je samouvjereno potvrđivao navode optužnice o komandnoj linijskoj strukturi, zapušio je usta govorljivim advokatima optuženih, već naviklim da neosnovanim primjedbama, prigovorima, pa čak i verbalnim nasrtajima, zbunjuju svjedoke i da pravu po svojim mjerilima, podučavaju sve u sudnici, pa čak i sudije. I već prije nastupa advokata, pobio je Sikira njihovu kvaziteoriju, kako optuženi komandni kadar i nije imao naredbodavnu ulogu u napadu na Čemerno. U unakrsnom ispitivanju, jedino je Turudićev advokat Izet Beždarević neuspješno pokušao da dokaže kako njegov branjenik nije izdavao naredbe. No, i on je brzo odustao. Komandnu strukturu napadača na Čemerno na isti način "posložio" je i drugi svjedok Salko Skeledžija, Turudićev vojnik, koji, takođe, kaže da u akciji nije učestvovao. Na kraju ročišta predsjedavajući vijeća Halil Lagumdžija uskliknuo je "Danas ste svi bili divni, niste pravili probleme!" Kao da to ne treba da bude pravilo u sudnici, a ne samo izuzetak!