X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
19/09/2019 |  19:53 | Izvor: SRNA

Delegacija Srpske u Bjelorusiji: Početak intenzivnije saradnje u svim oblastima (FOTO)

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić izrazila je nadu da posjeta delegacije Srpske Bjelorusiji predstavlja početak intenzivnije saradnje sa ovom zemljom, prvenstveno u oblasti turizma, poljoprivrede, razmjene studenata i akademskog osoblja, kao i u drugim sferama.
Golićeva i Pašalić u posjeti Bjelorusiji - Foto: SRNA
Golićeva i Pašalić u posjeti BjelorusijiFoto: SRNA

Golićeva, koja predvodi delegaciju Republike Srpske u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Bjelorusiji, razgovarala je danas u Minsku sa potpredsjednikom Vlade Bjelorusije Vladimirom Dvornikom o mogućoj saradnji Srpske sa ovom zemljom.

Ona je upoznala bjeloruskog kolegu o političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, ističući da je Srpska nakon proteklih opštih izbora u rekordnom roku formirala vlast i donijela ključne akte za njeno funkcionisanje, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

Golićeva je upoznala Dvornika o radu predstavništava koja Srpska ima u Evropi i svijetu i izrazila nadu da bi jedno takvo moglo da bude otvoreno i u Bjelorusiji.

Dvornik je zahvalio delegaciji Republike Srpske na dolasku, ali i na konkretnim prijedlozima kada je riječ o saradnji, što, kako je rekao, samo pokazuje ozbiljnost u namjeri predstavnika vlasti u Republici Srpskoj da dodatno poboljšaju život svojih građana.

On je izrazio želju da predstavnici Ministarstva poljoprivrede Bjelorusije u što skorije vrijeme posjete Republiku Srpsku i lično se uvjere u mogućnosti koje ona nudi, nakon čega bi se moglo govoriti o konkretnim koracima i potpisivanju sporazuma o saradnji.

Dvornik je izrazio zadovoljstvo što Srpska nema carinskih barijera u izvozu proizvoda, ističući da to predstavlja korak bliže zajedničkoj saradnji i eventualnom plasiranju zajedničkih proizvoda na druga tržišta.

On je izrazio želju da u što skorije vrijeme ugosti i delegaciju privrednika iz Republike Srpske koji bi došli da sa kolegama iz Bjelorusije razgovaraju o konkretnoj saradnji, posebno kada je riječ o poljoprivrednim proizvodima koji bi našli svoje mjesto na policama u Bjelorusiji i obrnuto.

Delegacija Srpske u Bjelorusiji (Foto: Srna)

Sastanku su prisustvovali i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić, ministar prirodnih resursa i ekologije Bjelorusije Andrej Hudik i predstavnik Ministarstva poljoprivrede i hrane Bjelorusije Aleksej Bogdanov.

Sastanku sa potpredsjednikom Vlade Bjelorusije prethodio je sastanak delegacije Srpske u bjeloruskom Ministarstvu za prirodne resurse i zaštitu životne sredine.

Na sastanku je razgovarano o konkretnim vidovima moguće saradnje, prvenstveno kada je riječ o upravljanju otpadom i zaštiti životne sredine.

Ministar za prirodne resurse i zaštitu životne sredine Bjelorusije Andrej Hudik upoznao je delegaciju Srpske da ova zamlja ima mnogo zaštićenih prirodnih područja i da je devet odsto teritorije Bjelorusije pod zaštitom.

Golićeva je rekla da je fascinirana čistoćom na ulicama Minska i izrazila nadu da bi i Republika Srpska mogla da iskoristi iskustva Bjelorusije u oblasti upravljanja otpadom. Minsk se nalazi među tri najčistija grada u svijetu.

Golićeva je bjeloruskog kolegu upoznala o prirodnim ljepotama kojima raspolaže Srpska i napomenula da Srpska ima nešto malo manje od jedan odsto teritorije koja je pod zaštitom.

Delegacija Republike Srpske posjetila je danas i najveću fabriku koja se bavi razdvajanjem otpada na području Minska.

- Srpska još nema razvijen sistem razdvajanja otpada, a primjeri koji se mogu vidjeti u Minsku pomoći će nadležnima da u narednom periodu urede i tu oblast - navodi se u saopštenju.

Ministar Bjelorusije pozdravio je mjere koje Srpska želi da uvede novim Zakonom o upravljanju otpadom, prvenstveno kada je riječ o uvođenju naknada za posebne kategorije otpada, kao što su plastične kese, gume, električni i elektronički otad, akumulatori, baterije i otpadna ulja.

On je istakao da se u Bjelorusiji takve mjere već odavno primjenjuju i da su se pokazale kao pun pogodak kada je riječ o prevenciji nastanka otpada i korištenju prirodnih materijala.

Delegacija Republike Srpske posjetila je i Republički centar za ekološka istraživanja koji se, između ostalog, bavi analizom i praćenjem svih vrsta otpada koje se proizvedu u Bjelorusiji i glavna su institucija za kontrolu dokumenata za procjenu uticaja na životnu sredinu.

Delegacija Srpske završiće dvodnevni boravak u Bjelorusiji posjetom Državnom hidrometeorološkom zavodu.