latinica  ћирилица
19/09/2019 |  20:16 | Autor: SRNA

Vulin: Neosnovane tvrdnje da Beograd izvozi oružje u Јemen

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ponovo je odbacio kao neosnovane tvrdnje bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravka Ponoša da Srbija izvozi oružje u Јemen i da je na tome angažovan i otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.
Aleksandar Vulin - Foto: RTRS
Aleksandar VulinFoto: RTRS

- Država Srbija ne izvozi nikakvo oružje u Јemen. Mi smo, inače, u prvih pet zemalja u svetu po transparentnosti prodaje naoružanja. Zar stvarno neko misli da možemo da prevarimo Amerikance, Ruse, Kineze, čitav svet, a da oni to ne znaju - rekao je Vulin za TV O2.

Vulin je podsjetio da u srpskoj odbrambenoj industriji radi oko 13.000 ljudi i još 20.000 sarađuje.

- Kada odbrambenu industriju proglasite za organizaciju koja podržava teroriste, onda će budući strani kupci da kažu: 'Pa, da li je baš pametno kupovati od njih? Napad na državu i pojedince, bez ijednog dokaza, uz sijaset demantija na takve laži, u svakom slučaju šteti državi Srbiji i svima onima koji joj dobro misle - rekao je Vulin.

On je naveo da je zlonamjerna laž i strašna glupost da otac ministra Stefanovića na bilo koji način "utiče na prodaju bilo kog metka u ovoj zemlji" i istakao da je to "laž koja se plasira planski, s namerom".

Vulin je istakao da Srbija danas ulaže u naoružanje i opremu, a prioritet je i povećanje plata, koje će od 1. novembra biti dodatno povećane za devet odsto.

- Od 2009. do 2012. godine u Vojsci Srbije je kupljeno osam raketa za `migove`, a Srbija sada ima 14 ispravnih `migova`. To je ogromna razlika - rekao je Vulin.

On je naveo i da je 2008. godine plata potporučnika, najmlađeg oficira, bila 37.481 dinar /423 evra/, a sada će, s povećanjem zarade od 1. novembra, ona iznositi 66.349 dinara /564 evra/.

Vulin je rekao da je kompletno obnovljena oprema, uloženo je u poboljšanje kvaliteta ishrane u kasarnama, a radi se i na obnovi vojne infrastrukture, kao i na vojnih vozila.

- Vojska je počela da se menja na bolje - naveo je Vulin.