latinica  ћирилица
20/09/2019 |  11:27 ⇒ 18:40 | Autor: SRNA

Hiljade djece na ulicama zbog klimatskih promjena

Djeca širom Azije i pacifičkog regiona izašla su danas na ulice gradova u okviru globalnog protesta sa zahtjevom da odrasli preduzmu akciju i spriječe katastrofalne posljedice klimatskih promjena.
Protest u Sidneju - Foto: Screenshot/YouTube
Protest u SidnejuFoto: Screenshot/YouTube

Od Sidneja do Seula, od Manile do Mumbaja, djeca su napustila škole i okupila se na protestima koje je inspirisala švedska tinejdžerka Greta Tunberg.

U Australiji je na proteste izašlo više od 300.000 djece, roditelja i ostalih koji podržavaju njihove zahtjeve, saopštili su organizatori.

Širom svijeta danas je planirano oko 5.000 događaja u oko 150 zemalja u okviru djelovanja pokreta "Petkom za budućnost", prenio je AFP.

Na Tajlandu su mladi demonstranti upali u Ministarstvo za okolinu i izveli performans "umiranja", dok su tražili da vlasti preduzmu akciju protiv klimatskih promjena.

Aktivisti zahtijevaju da političari i poslovni ljudi preduzmu drastične korake da bi se zaustavio globalni rast temperature, za koji naučnici kažu da će imati katastrofalne posljedice po prirodnu sredinu.

Protesti će kulminirati u Njujorku u večernjim časovima po lokalnom vremenu, gdje se očekuje i govor Grete Tunberg.

Omladinski samit o klimi biće održan u UN u subotu, 21. septembra.

Generalni skeretar UN Antonio Guteres potom će u ponedjeljak, 23. septembra, biti domaćin vanrednog samita na kojem će pozvati svjetske lidere da ispune obaveze preuzete iz Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine.