latinica  ћирилица
20/09/2019 |  13:41 ⇒ 18:11 | Autor: SRNA

Obilježeno 27 godina od zločina nad Srbima na Papratnoj njivi

Kod spomenika na Papratnoj njivi, uz stari put Foča-Kalinovik, danas je služen parastos za 42 civila i borca Vojske Republike Srpske koji su na tom mjestu poginuli prije 27 godina.

U zasjedi muslimanske vojske 20. septembra 1992. godine poginuli su srpski borci i civili iz Miljevine, koji su se kamionom vraćali iz Kalinovika, a sa njima je bilo i više izbjeglica iz Trnova.

Kamion je pogođen raketnim bacačima i niko nije ostao živ.

Najmlađa žrtva bio je šesnaestogodišnji Slobodan Mastilo iz Miljevine, a poginuo je i njegov brat Dušan /20/.

Predsjednik fočanske Boračke organizacije Srđan Stanković naveo je da je stradalo i šest žena koje su prethodno izbjegle iz Trnova.

- One su iz Trnova, koje je popaljeno, izašle pješke do Kalinovika i pošle na taj kamion da u Foči potraže krov nad glavom, ali su stradale - rekao je Stanković.

Stanković je podsjetio da nadležni sudski organi nikada nisu pokrenuli postupak za kažnjavanje izvršilaca ovog zločina.

Vjekoslav Škobo, kojem je tog dana poginuo otac Slavko, rekao je da se zna ko je počinio zločin.

- Mučku zasjedu napravile su naše komšije odavde. Izgubili smo svaku nadu da će neko odgovarati jer samo Srbi idu u kazamate, dok za zločine nad Srbima nikad niko ne odgovara - rekao je Škobo.

Porodice poginulih su, osim kod spomenika, položile cvijeće i prislužile svijeće i na ostacima kamiona.

Parastosu su prisustvovale i delegacije Boračke organizacije, Udruženja ratnih vojnih invaida i Organizacije porodica poginulih boraca iz Foče, te predstavnici lokalnih uprava Foče i Kalinovika.

Organizator parastosa je Boračka organizacija Foča.