latinica  ћирилица
20/09/2019 |  13:48 ⇒ 13:57 | Autor: SRNA

Postavljanje mobilnih brojača opterećenja saobraćaja

Јavno preduzeće Putevi Republike Srpske uz pomoć mobilnih brojačkih sistema vršiće periodično brojanje vozila na dionicama puteva na kojima ne postoje stalni uređaji za utvrđivanje saobraćajnog opterećenja.
Putevi (foto:putevirs.com) -
Putevi (foto:putevirs.com)

Brojanje upotrebom pokretnih brojačkih sistema koji će biti postavljeni na određenim dionicama, vrši se u okviru redovnih aktivnosti na utvrđivanju i praćenju saobraćajnog opterećenja na magistralnim i regionalnim putevima.

Ovi sistemi rade na principu vazdušnih crijeva prevučenih preko kolovoza pri čemu uređaj za brojanje detektuje prelazak, te vrši brojanje i klasifikaciju vozila po dužini i brzini kojom se ono kretalo, navodi se u saopštenju Puteva.

Iz tog preduzeća pozivaju učesnike u saobraćaju da prilikom nailaska na uređaj voze uobičajeno i da ne koče forsirano, ako za tim nema potrebe, a građane da uređaje ne diraju i ne oštećuju.

Prenosni automatski uređaji za brojanje vozila do sada su bili postavljeni na dionicama magistralnih puteva u Srpskoj: Novi Grad dva-Kostajnica, Draksenić-granica BiH i Hrvatske u Јasenovcu, Čatrnja-Gradiška, Dragotinja-Prijedor, Prijedor-Kozarac i Ivanjska-Šargovac.

Trenutno su postavljeni na dionicama magistralnih puteva: Čađavica-Rogolji na ulazu u naseljeno mjesto Podbrdo iz pravca Ribnika, te Stari Majdan-Banjaluka dva na ulazu u naseljeno mjesto Saračica iz pravca Bronzanog Majdana.

U narednom periodu ovi uređaji će biti periodično postavljani na dionicama magistralnih puteva: Srbac-Derventa, Obudovac dva-Lončari, entitetska granica /Šamac/-Šamac jedan, Vukosavlje /Јakeš/-Podnovlje, te Gornja Vijaka jedan-Derventa.

Uređaji će biti postavljeni i na pravcima: Banjaluka pet-Čelinac, Kotor Varoš-Obodnik, Teslić jedan-entitetska granica /Vrela/, Ustiprača-entitetska granica /Kopači/, Vrba-Gacko jedan, Bileća-Trebinje.

U planu je postavljanje uređaja i na dionicama magistralnih puteva Doboj dva-entitetska granica /Stanić Rijeka/, entitestka granica /Dobrinja/-Kula, Priboj dva-entitetska granica /Banj Brdo/, kao i na pravcu Ljubogošta-Sumbulovac, Rogatica-Sastavci.

Uređaji će biti postavljeni i na pravcima Gojsovac-Bijeljina jedan, Milići-Vlasenica, Vlasenica-Han Pijesak jedan, entitetska granica /Bakračuša/-Nevesinje jedan, entitestka granica /Podvrsnik/-Ljubinje, te Brodsko Polje- entitestska granica /Brusnica/.

Mobilni brojački sistemi biće periodično i na dionicama magistralnih puteva Konjević Polje-Bratunac, Kotor Varoš-Mitrovići, Tišča-Vlasenica, Brodar-Rudo, Ljubogošta-Pale i na dionicama regionalnog puta Kula-Bistrica i Bistrica-Pale.