latinica  ћирилица
20/09/2019 |  14:27 | Autor: SRNA

Vašington kriv za prekid dijaloga u Venecueli

Vašington je prouzrokovao prekid razgovora između vlasti u Karakasu i venecuelanske opozicije, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Vašington - Bijela kuća  (Foto.sfgate.com) -
Vašington - Bijela kuća (Foto.sfgate.com)

Ona je rekla da iza trenutnog zastoja stoji politika Vašingtona i da je to očigledno.

Zaharova je podsjetila da je nakon sankcija uvedenih Venecueli 5. avgusta venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro izrazio spremnost da nastavi da pregovara, ali pod uslovom da radikalna opozicija osudi protivzakonite postupke Bijele kuće, što se nikada nije dogodilo.

- Umjesto toga, lider opozicije Huan Gvaido je nedavno izjavio da je potrošena svaka prilika za dijalog. Bilo kako bilo, Amerikanci za propadanje pregovora krive zakonite vlasti - istakla je Zaharova.

Zaharova je naglasila da su Ujedinjena socijalistička stranka i umjerena opozicija potpisale 16. septembra sporazum i da se pod Tačkom 5 navodi da su se strane saglasile da osude protivzakonite sankcije Venecueli i da zahtjevaju da se one smjesta ukinu, javio je TASS.

- Takva izjava, kakvu se Gvaido ne usuđuje da izgovori, pokazuje istinski patriotizam onih koji su potpisali sporazum u ime opozicije i njihovu brigu o ljudima Venecuele i budućnost zemlje - rekla je Zaharova.

Ona je dodala da je korak ka stanovništvu Venecuele mogao da bude pozitivan odgovor Vašingtona na prijedlog Karakasa o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa, što je moglo pomoći SAD i Venecueli da razgovaraju o neslaganjima i da za njih pronaću mirno rješenje.