latinica  ћирилица
20/09/2019 |  14:28 ⇒ 14:51 | Autor: RTRS

U četvrtak otvaranje svečane manifestacije Dan Muzeja Republike Srpske

Pres konferencija, povodom svečane manifestacije Dan muzeja i predstojećih događaja u Muzeju Republike Srpske, održana je u četvrtak 19. septembra u 12. časova u Stalnoj postavci Muzeja Republike Srpske.
Muzej Srpske - pres (Foto: Muzej Srpske) -
Muzej Srpske - pres (Foto: Muzej Srpske)

Direktor Muzeja Miladin Savić je saopštio da će u četvrtak, 26.09.2019., 89. godina od osnivanje ove institucije biti obilježeno svečanim otvaranjem izložbi "Sveti zaštitnici zemlje ruske" i "Rusko čudo", Moskovskog državnog objedinjenog muzeja - nacionalnog parka (MGOMZ).

- Otvaranje ovih izložbi na Dan Muzeja Republike Srpske je rezultat međumuzejske saradnje između Muzeja Republike Srpske i Državne ustanova za kulturu grada Moskve "Moskovski državni muzejski kompleks za umjetnost, istoriju i arhitekturumuzej prirode i pejzaša, muzejski rezervat, istoriju i arhitekturumuzej prirode i pejzaša, muzejski rezervat". Saradnja je započeta u 2018. godini prdstavljanjem izložbe Muzeja Republike Srpske "Zmijanjski vez-svjetsko nematrijalno nasljeđe” u Moskvi - izjavio je direktor Muzeja Miladin Savić.

Izložba "Sveti zaštitinici ruske zemlje" sastoji se od 28 fotografija ruskih ikona koje su izrađene u periodu od XVI do XIX vijeka a izložba "Rusko čudo" govori od drevnoj palati cara Alekseja Mihajlovića. Danijela Đukanović, muzejska savjetnica etnolog, prezentovala je specifičnosti izložbe.

- Tri ikone spadaju u najstarije ikona na svijetu, a prema legendi naslikao ih je sveti apostol i jevanđelista Luka. Prema predanju, ikonu je naslikao još za života Bogorodice na dasci stola na kojoj je Hrist večerao sa majkom i pravednim Јosifom. MGOMZ će izložbom "Rusko čudo" predstaviti drvenu palatu cara Alekseja Mihajloviča, drugog cara iz dinastije Romanov (1645-1676). Palata je izgrađena 1667. godine na imanju Kolomensko, nedaleko od Moskve, drevnoj djedovini velikih moskovskih kneževa i ruskih careva. Palata je remek-djelo ruske drvene arhitekture, tvorevina talentovanih majstora: rezbara, tesara, kovača, slikara. Ljepota dvorca je opčinjavala savremenike, koji su ga nazivali "Osmim čudom svijeta" i upoređivali ga sa "draguljem iz šatul" - objasnila je Danijela Đukanović.

Program obilježavanja 89 godina od osnivanja Muzeja Republikie Srpske biće nastavljen i narednog dana, 27. septembra u 12 časova, Kovalj Maksim Borisovič, zamjenik direktora MGOMZ i Knjazeva Svetlana Јurjevna, stručnjak odjeljenja muzejskih zbirki će održati i predavanje pod nazivom "“Spomenici arhitekture i istorija Moskovskog državnog muzeja-rezervata Kolomenskoje-Izmajlovo-Ljubljino.”

Svečano otvaranje izložbe "Pedeset godina od zemljotresa u Banjoj Luci (1969 -2019)" je najavio autor izložbe Milenko Đorđević, viši kustos istoričar. Izložba će biti otvorena 24. 10. 2019. godine. Autor izložbe je objasnio da je "zemljotres odnio 15 ljudskih života, preko 1000 ljudi je teže ili lakše povrijeđeno a materijalna šteta je pričinjena na oko 90.000 stambenih jedinica, školskih, kulturnih, zdravstvenih i administrativnih objekata.

- Vojska i građani su raščišćavali ruševine a pomoć je pristigla zahvaljujući solidarnosti stanovništva iz svih krajeva bivše Јugoslavije, Evrope i svijeta - naveo je on.

Branislav Gašić, muzejski savjetnik je povodom Svečanog otvaranja Stalne postavke Priradnjačkog odjeljenja, 10. oktobra .2019. godine, izjavio da je Nova Stalna izložbena postavka Prirodnjačkog odsjeka Muzeja Republike Srpske zamišljena tako da prikaže najvažnija i najrasprostranjenija prirodna staništa koja postoje na njenoj teritoriji, kao i vaskularnu floru, floru gljiva i faunu kičmenjaka koja ih nastanjuje.

- Te tri skupine živih bića odabrane su zato što i, inače, imaju najveći uticaj na opstanak ljudske vrste, pošto presudno utiču na cijelu biosferu. Namjera autora je bila podizanje svijesti posjetilaca o bogatsvu, raznolikosti, značaju i ugroženosti živog svijeta u našim krajevima - rekao je on.

Viši muzejski pedagog Nataša Nogo, koordinator manifestacija Nedjelja dijeteta, koja se održava tokom prve sedmice oktobra, (7.-13. 10.2019.) i Svjetski dan djeteta (21.11.2019.), istakla je važnost rada Odjeljenja za obrazovno pedagoški rad, te najavila manifestacije koje se tradicionalno održavaju u Muzeju.

- Ovo su tradicionalne manifestacije posvećene dječijim pravima i potrebama, koje priređujemo u saradnji sa školama i centrima kako bi podstakli međusobnu interakciju i razumijevanje među djecom te skrenuli pažnju javnosti na obaveze društva prema djeci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se djeca suočavaju - dodala je ona.

Predavanje i radionicu u Roditeljskoj kući najavila je Ana Brataševec, stručni saradnik za komunikacije i promociju Muzeja, komunikolog.

- U okviru pedagoških programa Muzeja Republike Srpske će 30. oktobra biti održane radionica i predavanje u Roditeljskoj kući. Djeci oboljeloj od malignih bolesti i ljihovim roditeljima, prezentovaćemo pojedine eksponate kako bi djeca koja su na liječenju imala priliku učestvovati u ležernim i zabavnim aktivnostima upoznajući muzejsku građu. Predavanje će biti prilika da se roditelji bolje upoznaju sa najsavremenijim i najdjelotvornijim metodama borbe protiv malignih oboljenja putem zdrave ishrane i pozitivne interpersonalne komunikacije - istakla je ona.

14. Revija arheološkog filma najavljena je za period od 7. do 11. oktobra.

- Filmovi nam stižu iz Narodnog muzeja u Beogradu, gdje su prikazani na Međunarodnoj smotri arheološkog filma koja se održava od 1998. godine. Filmove koje u Muzeju Republike Srpske preuzimamo za Reviju arheološkog filma već 14. godina, neka su od novijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog arheološkog filma - izjavila je koordinator ove manifestacije Ana Brataševec.