latinica  ћирилица
20/09/2019 |  15:37 | Autor: SRNA

Denga groznica hara Azijom

Denga groznica poprima oblik epidemije u Aziji - od početka godine umrlo je više od hiljadu ljudi, a najmanje 100.000 je zaraženo.
Komarac (foto: James Gathany/CDC/Associated Press) -
Komarac (foto: James Gathany/CDC/Associated Press)

Ova groznica, koju izazivaju komarci, širi se usljed velikih klimatskih promjena, a samo u avgustu umrlo je 57 lica, dok je u tom mjesecu zaraženo pet puta više ljudi nego u cijeloj 2018. godini.

Veći broj zaraženih i umrlih zabilježen je u Kambodži, Laosu, Maleziji, Singapuru, Šri Lanki, Tajlandu i Vijetnamu, dok je na Filipinima epidemija proglašena na nacionalnom nivou, pošto je do sada više lica umrlo, a desetine hiljada zaraženo.

Denga groznica je česta u tropskim i suptropskim krajevima za vrijeme sezone kiša.

Naučnici tvrde da je sve toplije i vlažnije vrijeme u tim krajevima stvorilo idealne uslove za razmnožavanje komaraca, čemu dodatno pomaže nagla urbanizacija i nedostatak adekvatne zdravstvene pomoći u mnogim azijskim državama.

Riječ je o virusnoj bolesti koju prenose komarci vrste aedes.

Uobičajeni simptomi te bolesti su glavobolja, bolovi u mišićima, povišena temperatura i osip. Ekstremni slučajevi mogu dovesti do krvarenja, šoka, otkazivanja organa i smrti.

Si-En-En prenosi upozorenje stručnjaka da se nijedna druga virusna bolest koju prenose komarci ne širi brže od denga groznice.

U posljednjih 50 godina ova groznica postala je endemična u stotinjak zemalja.

Nedavno objavljena naučna studija govori da bi se broj oboljelih od denga groznice do 2080. mogao povećati za čak milijardu.