latinica  ћирилица
20/09/2019 |  15:44 | Autor: SRNA

Otkriveno spomen-obilježje majci kojoj je ubijeno petoro djece

Novoizgrađeno spomen-obilježje posvećeno Božani Delić, koja je u odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubila petoro djece i sedam najbližih srodnika, otkriveno je i osveštano danas na vojničkom groblju u Višegradu.
Spomen-obilježje posvećeno Božani Delić - Foto: SRNA
Spomen-obilježje posvećeno Božani DelićFoto: SRNA

Spomen-obilježje otkrili su savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica, predsjednik višegradske Boračke organizacije Aleksandar Savić, načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević i potomci porodice Delić.

Đurević je rekao da opštinska Boračka organizacija i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Srpske nisu zaboravili one koji su stradali u posljednjem ratu.

- Krivci za smrt stradalih članova porodice Delić nisu kažnjeni, niti im je suđeno. Ovim putem apelujem da svi organi koji se bave tim poslovima pronađu krivce - istakao je Đurević i dodao da će opština uvijek podržavati ovakve događaje, kako ne bi bilo zaboravljeno ono što se dešavalo u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Torbica je rekao da je danas prilika za sjećanje na junakinju srpskog naroda.

- Majka Božana je izgubila petoro djece. To su primjeri šta se dešava u ratu - stradanje, muka, patnja. Nažalost, oni koji su to uradili ni do danas nisu otkriveni, a svako treba da odgovara za ono što je učinio u ratu - poručio je Torbica.

Savić je rekao da ovo spomen-obilježje podignuto izuzetno skromnoj ženi.

- Spomenik liči na nju, nema oštrih ivica. On je isprazan, kao što su od mnogo godina žalovanja isprazni lice i tijelo bake Božane. Ne treba podizati monumentalne spomenike skromnim ženama koje su za Republiku Srpsku dale sve, a to je petoro djece - istakao je Savić.

Unuk bake Božane Dragoslav Delić zahvalio je predstavnicima Boračke organizacije i opštini Višegrad što ne zaboravljaju one koji su podnijeli žrtvu za Republiku Srpsku.

- Zahvaljujem za sva dosadašnja nastojanja da se otkrije istina o svim našim poginulim. Baka Božana je davala dosta izjava, zna se istina o svemu tome i poznati su počinioci, ali je malo toga urađeno - rekao je Delić.

Delić je izrazio nadu da će vrijeme donijeti nešto novo i da će počinioci biti otkriveni.

Božana Delić - Srpkinja iz okoline Goražda simbol je stradanja srpskog naroda u BiH tokom proteklog rata. Ona je preživjela Drugi svjetski rat i dočekala da joj komšije muslimani iz ratnih jedinica Armije BiH ubiju četiri sina, kćerku, unuka i tri zeta. Godinama nakon rata tražila je gdje su kosti njenih najmilijih, ali nije uspjela da sazna.

Umrla je 8. juna 2005. godine ne dočekavši ni pravdu, ni istinu, jer muslimanski zločinci nikada nisu optuženi za zločine nad Srbima u Goraždu.