latinica  ћирилица
20/09/2019 |  18:08 ⇒ 21/09/2019 | 07:38 | Autor: RTRS

Sastanak u Beogradu: Da li će biti postignuto nacionalno jedinstvo?

Na poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u Beograd sutra putuju predsjednici političkih stranaka iz Republike Srpske. Razgovaraće o političkoj krizi u BiH, koju dodatno produbljuje deklaracija SDA. Da li će, na ovaj izazov, vlast i opozicija u Srpskoj, poslati jedinstven politički odgovor?!

U želji da sačuva mir u regionu, predsjednik Aleksandar Vučić u Beogradu okuplja lidere parlamentarnih stranaka iz Srpske. Dolazak na sastanak potvrdili su predsjednici SNSD-a i SDS Milorad Dodik i Mirko Šarović, a Vučić za stolom očekuje i lidere ostalih stranaka.

- Razgovaraćemo o tome jer želimo da očuvamo mir za srpski narod da se izborimo za mir, da ne ugrozimo ni napredak Srbije jer mi brže napredujemo nego drugi...Nama treba mir. Zato naša situacija nije nimalo laka, jer sad kada odem bilo gdje u svijet, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, pitaju nas i za situaciju u BiH, a ja im kažem - mi se ne miješamo u njihove odnose - istakao je Vučić.

To cijene lideri u Srpskoj, a cijene i mogućnost da o svim važnim pitanjima mogu da razgovaraju sa Vučićem. Јasno je to stavila do znanja predsjednica Srpske Željka Cvijanović koja je naglasila da Srbija, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, ima pravo da bude izvještavana o onome što se ovdje dešava.

- Mi ćemo na tom sastanku razmijeniti mišljenja i ne očekujemo da nam neko da magičnu formulu za rješavanje problema, niti bi Vučić to ikada radio, što je i dokazao bezbroj puta - izjavila je predjednica Cvijanović.

Јedna od formula mogla bi da bude jedinstvo stranaka iz Srpske, koje predsjednik Vlade Radovan Višković smatra neophodnim u ovom, kako ocjenjuje, ključnom momentu za Srpsku.

- Očekujem puno i ne očekujem ništa. Sve zavisi od toga koliko će biti jedinstva političkih subjekata iz Republike Srpske...Ne može nam niko pomoći, ako mi nismo u stanju sami sebi da pomognemo - istakao je Višković.

Sastanak kod Vučića bio je i jedna od tema sjednice Predsjedništva SDS-a. Mirko Šarović, još jednom je potvrdio da će prisusvovati sastanku na kojem će, kaže, prenijeti stav stranke da ne treba stvarati neizvjesnost u društvu, jer je to, kako ocjenjuje, direktna prijetnja miru i stabilnosti u BiH.

- Smatramo da je to važan trenutak da se u okviru dijaloga čuje i naše razmišljanje o aktuelnoj situaciji u BiH jer će to biti tema koja će vjerovatno dominirati - naglasio je Šarović.

Da je riječ o važnom dijalogu stav je i lidera NDP-a Dragana Čavića. Nada se da će biti uspostavljena stalna komunikacija ove vrste, jer je, dodaje, Srbija direktno vezana za unutrašnja pitanja BiH.

- Ovaj razgovor je od velikog značaja. Očekujem da neće biti opterećen dnevnopolitičkim odnosima, nego da će na stolu biti bitne teme od interesa za Srbe svugdje - kaže Čavić.

PDP u sastanku sa Vučićem, kako ocjenjuje generalni sekretar ove stranke, ne vidi ništa loše. Podsjeća da PDP ima intenzivnu komunikaciju i saradnju sa Vučićem i strankom na čijem je čelu.

- Naravno da će Borenović da priča sa gospodinom Vućićem, ali pričaće i sa svim ostalima, saslušaće svaki argument, svaki dobronamjeran savjet i donijeće odluke - istakao je generalni sekretar PDP-a Milko Grmuša.

A odluka, kada je riječ o deklaraciji SDA, trebalo bi da bude jedinstvena, poručuju politički analitičari. U situaciji koja, kažu, podsjeća na 1991. godinu, ako nema srpskog jedinstva, biće nemoguće nositi se sa ovakvim izazovom na pravi način.

Politički analitičar Aleksandar Pavić očekuje da će na sutrašnjem sastanku biti postignut dogovor o jedinstvenom stavu prema deklaraciji SDA.

 - Ko ne stane u taj stroj, pokazaće se ko je i kakav je - kaže Pavić.

Sastanku u generalnom sekretarijatu predsjednika Srbije, osim lidera stranaka, trebalo bi da prisustvuju i predsjednica Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Radovan Višković i predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović.