X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
20/09/2019 |  18:09 ⇒ 18:29 | Izvor: RTRS

Banjaluka: Otvoren 9. Hematološki vikend

Farmaceutska kompanija Roše BiH organizuje danas i sutra tradicionalni 9. Hematološki vikend u Banjaluci, na kome učestvuje veliki broj hematologa, pedijatara i farmaceuta iz cijele BiH, a svoje kliničko iskustvo na skupu prezentuju i predavači iz Španije i Hrvatske.
Hematološki vikend u Banjaluci - Foto: RTRS
Hematološki vikend u BanjaluciFoto: RTRS

Stručnjaci u ovoj oblasti su na ovom skupu fokusirani na tri teme: Napredak u tretmanu hemofilije A, Inovacije i iskustva u tretmanu hematoloških maligniteta i Personalizovanu i preciznu medicinu u hematologiji.

Glavna tema Hematološkog vikenda je nova revolucionarna terapija u tretmanu hemofilije A, tokom koje će biti riječi o naučnim dostignućima iz segmenta malignih limfoma, kao i novom genetskom testiranju u hematologiji.

Učesnici će se na predavanjima upoznati i sa napretkom u tretmanu limfoma i hronične limfocitne leukemije. Predavači iz svih kliničkih centara u BiH predstavljaju svoje kliničko iskustvo o novim terapijskim opcijama koje su napravile iskorak u odnosu na standardnu terapiju koja se koristi kod nas i u svijetu, a biće riječi i o ažuriranim kliničkim
smjernicama za liječenje Non-Hodgkin limfoma (NHL) i hronične limfocitne leukemije (HLL).

Nova monoklonalna antitijela za tretman NHL i HLL sada su dostupna za liječenje i u sistemu zdravstvenog osiguranja u BiH.
Standardna klinička praksa u svijetu ulazi u eru precizne medicine, u kojoj uvid u biologiju tumora, putem sveobuhvatnog genskog testiranja, omogućava kreiranje personaliziranog tretmana za svakog pacijenta u skladu sa genomskim profilom njegovog tumora.

Roše genetsko testiranje pod nazivom FMI ((Foundation Medicine) koje je od ove godine dostupno i u BiH omogućava kreiranje individualnog plana liječenja za svakog pacijenta i može pomoći u izboru najdjelotvornije terapijske opcije. Svoje iskustvo i naučne podatke o ovom sa učesnicima Hematološkog vikenda podijeliće predavači iz Banjaluke i Splita, naveli su organizatori ovog stručnog skupa.

Hemofilija je nasljedni poremećaj koagulacije (zgrušavanja krvi) kod kojeg se krv oboljelih ne zgrušava na odgovarajući način, usljed nedostatka ili nedovoljne aktivnosti faktora koagulacije. Hemofilija se manifestuje čestim krvarenjima, koja nastaju pri najmanjim povredama i spontano. Oboljeli od hemofilije ne krvare obilnije u odnosu na zdrave
osobe, već duže, te se kod njih javljaju i unutrašnja krvarenja u mišićima, zglobovima i mekim tkivima, koja mogu dovesti do trajnih oštećenja i biti opasna po život ako se jave u vitalnim organima, kao npr. u mozgu.