X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
20/09/2019 |  18:11 ⇒ 20:03 | Izvor: RTRS

Prijedor pred referendumom?

Skupštinska većina grada Prijedora zatražila je od gradonačelnika Milenka Đakovića i predsjednika Gradskog odbora DNS-a da podnese ostavku. Ostavku traže odbornici i vanparlamentarni partneri, odnosno Gradski odbori SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DEMOS-a, Demokratske fronte, Socijalističke partije, NDP-a, Ujedinjene Srpske i Samostalni klub odbornika. Gradonačelnik Milenko Đaković kaže da nema nijedan razlog za to da podnese ostavku, a što se tiče eventualnog opoziva i izjašnjavanja građana na referendumu, da je na to uvijek spreman.

Skupštinska većina gradonačelniku zamjera nedavno napuštanje sjednice lokalnog parlamenta zajedno sa odbornicima DNS-a. Dokaz je to kažu da se svrstao na stranu interesa iskuljčivo jedne političke partije, a ne svih građana, koji su ga birali. Za SNSD-a to je neprimjeren čin. Kažu da je moralna dužnost gradonačelnika da podnese ostavku ili da bude opozvan.

- Mislimo da se tu pokazala jedna velika nesposobnost i očaj, i grad Prijedor nema potrebe da bude više taoc takvih ljudi i takve ekipe. Koristim priliku da javno pozovem gradonačelnika da podnese ostavku - istakao je Saša Bursać, predsjednik GO SNSD-a Prijedor.

Ostavku gradonačelnika traže i u SDS-u i PDP-u.

- SDS je maksimalno protiv ovog kriminala koji se dešava, a iza kojeg stoji naš gradonačelnik, njegov mentor i nekoliko porodica u Prijedoru i red je da to zasutavimo i da taj novac vratimo u bolji život grada Prijedora - poručio je Milan Tubin, predsjendik GO SDS-a Prijedor.  

Dalibor Grabež, predsjednik GO PDP-a Prijedor, dijeli takvo mišljenje:

- Treba da ustanemo protiv samovolje i straha koji vlada zadnjih nekoliko godina, pa ako hoćete i decenija i da vlast u gradu Prijedoru da vratimo građanima Prijedora, a ne da ona bude u rukama pojedinaca - jasno je poručio Grabež.

Gradonačelnikovi propusti, prevršili su mjeru, poručuju i iz Socijalističe partije, Ujedinjene Srpske, NDP-a, DEMOS-a, Demokratske fronte i Samostalnog odborničkog kluba.

- Nama nije jasno zašto sam napustila dva odbornika odnosno načelnika u kabinetu gradonačelnika, to je načelnik za boračka pitanja i prostorno planiranje iz reda stručnjaka, ali ovog puta su očito potvrdili da su dio kabineta DNS-a - kaže Tomislav Prpoš, predsjednik GO DEMOS-a Prijedor.

Mirsad Duratović, odbornik Demokratske fronte Prijedor, ostavku traži zbog nepodnošenja izvještaja gradonačelnik.

- Ono zbog čega DF traži ostavku gradonačelnika je njegovo višemjesečno izbjegavanje podnošenju Izvještaja o utrošku javnih sredstva - rekao je Duratović. 

Gradonačelnik Milenko Đaković tvrdi da gradski parlament nekoliko mjeseci radi nezakonito i da je napuštanje sjednice bilo upozorenje javnosti. Smatra da razloga za ostavku nema.

- Nova skupštinska većina koja nezakonitoo postupa, to sve radi u namjeri da smjenjuju dosadašnje direktore i imenuju nove članove nove skupštinske većine. Ostavku neću podnijeti, jer ne vidim razlog za tako nešto, a što se tiče opoziva i izjašnjavanja građana na referendumu, na to sam uvijek spreman - poručio je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora i predsjednik GO DNS-a.

Predsjednik Skupštine, Ajdin Mešić, odbornik SDA, u telefonskom razgovoru za RTRS izjavio je da je SDA i dalje dio skupštinske većine u Prijedoru i da podržavaju inicijativu za smjenu gradonačelnika Prijedora.