X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
20/09/2019 |  19:06 ⇒ 20:56 | Izvor: TANЈUG

Beograd: Otvoren 56. Međunarodni susret pisaca

U svečanoj sali Narodne biblioteke Srbije otvoren je 56. Beogradski međunarodni susret pisaca, na kome učestvuje 21 književnik iz 17 zemalja.
Beogradski međunarodni susret pisaca (foto: studiob.rs) -
Beogradski međunarodni susret pisaca (foto: studiob.rs)

U pozdravnoj besjedi Milovan Vitezović, predsjednik Udruženja književnika Srbije, istakao je da je kroz vijekove Beograd izdržavao sve hirove istorije i surove ćudi osvajača. Istoričari su utvrdili da je obnavljan više od 40 puta.

Obnavljan je i legendama i poezijom. Prva pjesma u njegovu slavu koja je sačuvana, napisana je 1433. godine.

- U svojoj burnoj i dugotrajnoj borbi za oslobođenje, a potom i za očuvanje svoje slobode, srpski narod, nemajući tolike podrške u zemljama slobodne Evrope, imao je najveće saveznike u pjesnicima. Pomenuću izabrana imena naših saveznika u istorijskoj hronologiji: Gete, Grim, Puškin, Igo, Rostan, D`Anuncio, Breht... I na kraju 20. vijeka, u NATO agresiji na Srbiju, u svom višemjesečnom otporu, građani Srbije i srpski pjesnici imali su najveću podršku u Pinteru, Handkeu, Vojnoviču, Čomskom, Teodoropulusu i u vama, mnogima u svijetu. Dobro došli u Srbiju, zemlju dobrih, gostoljubivih i duševnih ljudi i iskreno egzaltiranih pjesnika - rekao je Vitezović.

U ime Ministarstva kulture i informisanja, skup je pozdravio Aleksandar Gajović, državni sekretar, izražavajući divljenje prema ovoj manifestaciji koja traje toliko dugo i koja je postala dio i istorije i tradicije. Ponekad moramo naučiti da ništa nije počelo od juče, poručio je Gajović.

Ovogodišnji Susreti posvećeni su jubilejima, 200 godina od rođenja velikog američkog pejsnika Volta Vitmana i 125 godina od rođenja našeg velikana Momčila Nastasijevića, o kojima je na engleskom, ruskom i srpskom, govorio Aleksandar Petrov, predsjednik Odbora za međunarodnu književnu saradnju UKS.

On je podsjetio da je još 1919. godine Vitmana preveo Ivo Andrić i o njemu napisao: "To je pjesnik tijela i pjesnik duše, pjesnik slobode, radosti, borbe, energije, djevičanske zemlje i zdravih, dobrih, smjelih ljudi, pjesnik demokratije, ljubavi i religije, pjesnik drugarstva i požrtvovanosti, ali i pjesnik poroka i nesreće, koju je prizivao".

- Nastasijević je pjesnik paradoksa, i to paradoksa koji ima neki cilj. Bolje reći da je on pjesnik tajni koju posvećuje nama koji ga čitamo - rekao je Petrov.

U ime gostiju učesnika govorio je Ivan Čarotan iz Bjelorusije, istakavši: "Јa sam ne samo Bjelorus, nego i Bjelosrbin!"

U Domu pisaca održan je okrugli sto na teme "Nacionalna književnost i globalizam" i "Stih kao nada, ohrabrenje i vjera". Večeras će pisci krenuti u obilazak nekoliko gradova u Srbiji, a biće održan i Sabor duhovne poezije u Rakovici.