latinica  ћирилица
20/09/2019 |  22:03 | Autor: SRNA

Vladika Fotije pozvao na duhovni mir, praštanje i čuvanje tekovina pravoslavlja

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je večernje u Sabornom spomen-hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju kojim je otpočela svečanost proslave krsne slave ovog hrama - Male Gospojine i osam vijekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve /SPC/.
Episkop Fotije u hramu Rođenja Presvete Bogorodice, Doboj - Foto: SRNA
Episkop Fotije u hramu Rođenja Presvete Bogorodice, DobojFoto: SRNA

Vladika Fotije je tokom obraćanja rekao da je ličnost Presvete Bogorodice neodvojiva od Bogočovjeka Hrista i da ima veliku misiju za spasenje svijeta.

- Nama Srbima ništa drugo nije potrebno nego da idemo u duhu svojih svetitelja, crkava i manastira, u duhu Svetoga Save - poručio je episkop zvorničko-tuzlanski.

Vladika Fotije pozvao je na duhovni mir, spremnost za praštanje i na čuvanje tekovina Srpske pravoslavne crkve.

Nakon večernjeg, direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve Radovan Pilipović održao je predavanje o 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Pilipović je istakao da autokefaliju imaju samo veliki, odgovorni istorijski narodi.

- Mi smo svjedoci da se u 20. i 21 vijeku nacije ponovo mogu stvarati ali na labavim temeljima, a srpski narod se već u srednjem vijeku formirao kao nacija - rekao je Pilipović.

On je istakao da su Srbi u srednjem vijeku sa autokefalnošću dobili veliki dar i to bogosluženje na narodnom jeziku.

- Naš srpski jezik je bio jedan medij komunikacije duše srpskog naroda sa svojim tvorcima - naveo je Pilipović.

On kaže da su Srbi u srednjem vijeku stekli i književnost, navodeći istorijska djela Domentijana i Teodosija, arhiepiskopa Danila Drugog, Dušanov zakonik, Zakon o rudnicima, te mnoga druga pisana djela koja i danas svjedoče o istorijskim momentima Srba.

- Kada pogledamo naše freske iz srednjeg vijeka, Sopoćane, Dečane, Studenicu, kao i sva kasnija umjetnička ostvarenja u 15, 16. i 17. vijeku samo podržavaju te svetinje i kanone koje su deo svetosavske epohe - rekao je Pilipović.

On je naveo da je svetosavska crkva bila produžetak i nastavak svijesti naroda nakon pada srpske države u srednjem vijeku.

- Ono što povezuje generaciju Srba sa smislom njihove istorije je sveta liturgija, odnosno usmerenje ka carstvu nebeskom - navodi Pilipović.

On je upozorio da je istorija srpske crkve danas pred dva iskušenja - s jedne strane su neprijateljski liberalni teoretičari koji plasiraju laž da je srpska crkva nastala 1918. i 1920. godine, s druge je pokušaj nekih centara moći da repaganizaciju ponovno vrate u mrak neznanja zagovaranjem i insistiranjem na periodu istorije Srba koja nije krštena.

- Nova era ili hrišćanska era traje dva milenijuma. U ta da dva milijenijuma ako izrazimo u procentima jednu polovinu zauzima i Srpska pravoslavna crkva i to je velika čast - naveo je Pilipović.

On poručuje da samo sa vječnošću i učestvovanjem u crkvi srpska istorija i narod imaju smisao.

Pilipović je istakao da s toga ne čudi što su brojni okupatori i napadači tokom istorije naročita zvjerstva činili nad sveštenicima Srpske pravoslane crkve, i naveo podatak da je tokom Prvog svjetskog rata pogubljeno oko 250 sveštenika, a da je tokom Drugog svjetskog rata samo na prostoru Nezavisne Države Hrvatske do decembra 1941. godine pogubljen 181 sveštenik.

- Samo učestvujući u bogoslužbenom životu Srpske pravoslavne crkve mi možemo da saćuvamo našu nacionalnu posebnost i nacionali identitet - poručio je Pilipović.

On je podsjetio da je u dosijeu patrijarha Gavrila Dožića koji je vodio oficir njemačke armije ostalo zapisano "Srpska pravoslavna crkva oduvek je bila kičma srpske nacije".

Nakon predavanja održan je koncert duhovne muzike banjalučkog Hora "Sveti Platon Banjalučki".

Sveštenik Duško Nedić najavio je za sutra, na Malu Gospojinu, da će u Sabornom spomen-hramu u 9.30 časova biti služena Sveta liturgija.

Nakon izbora kuma slave, darivanja Časnog krsta, barjaka i ikona, dobojskim ulicama krenuće litija, a po povratku će ispred Hrama biti služen parastos za one koji su položili život za vjeru i srpsku otadžbinu, naveli su iz Uprave hrama.

U 15.00 časova u velikoj sali dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje profesor Arsen Čarkić održaće predavanje "Istorija crkvene muzike", a profesor Tamara Adamov Petijević vodiće horsku radionicu i predavanje "Crkvena horska muzika i moderne tehnike".

Za 19.00 časova planiran je koncert crkvenih horova tokom kojeg će nastupiti Srpsko pjevačko društvo "Јedinstvo" iz Banjaluke, Hor "Sveti Stefan Dečanski" iz Novog Sada, Hor sveštenika Eparhije banjalučke, Hor "Bogoljublje" i Dječiji crkveni hor Hrama Svetih apostola Petra i Pavla iz Doboja.