X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
20/09/2019 |  22:11 ⇒ 21/09/2019 | 09:59 | Izvor: SRNA

Dodik: Sastanak u Beogradu ne predstavlja zavjeru

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da sastanak u Beogradu, kome će prisustvovati i predstavnici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske, ne predstavlja nikakvu "skrivenu zavjeru", te naglasio da postoji međunarodna zavjera protiv BiH.
Milorad Dodik  (Foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Milorad Dodik (Foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Dodik je rekao da da će sutra u Beogradu upoznati predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o situaciji u BiH i uzrocima ovakvog stanja, te dodao da je visoki predstavnik najviše odgovoran za ovakvu situaciju jer donosi odluke i zakone koje su protivpravne.

- Srbija je najvažnija zemlja za region i njegovu stabilnost, a Vučić pokazuje sposobnost da u veoma delikatnim okolnostima održava dijalog i stabilnost u njemu. Sasvim je logično da jednoj takvoj ličnosti, koja je poštovana od mnogih iz međunarodne zajednice, mi predočimo situaciju u BiH - istakao je Dodik.

On smatra da povremeno treba držati sastanke sa Vučićem, samim tim jer je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma i jednako odgovorna, kao i sve druge potpisnice, za mnoga dešavanja u BiH.

- Međunarodnom intervencijom Srbija je stavljena u kraj pa se, recimo, Beograd ili Zagreb angažuju onda, kada treba da se disciplinuje Republika Srpska ili Hrvati u BiH - izjavio je Dodik za TV1.

On je naglasio da Srbija, kao potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, ima odgovornost i ima pravo, kao i Republika Srpska, da zatraži izvještaj visokog predstavnika i da vidi gdje su uzroci ovog stanja u BiH.

Dodik je rekao da se Srbija uvijek zalagala za poštovanje Dejtonskog sporazuma, ali i dogovora sva tri konstitutivna naroda u BiH, što će, kako je rekao, sutra i biti saopšteno.

Prema njegovim riječima, Srbija nikada nije krila da želi dobre odnose i sa Sarajevom, kao što ima i sa Banjalukom, ali je problem u tome što vlast u Sarajevu ignoriše taj stav i stalno pravi neku "babarogu" od Srbije.

- Kada smo pričali o nekim elementima integracije u energetskom sektoru, recimo u proizvodnji struje, da zajedno uradimo energane, sam Vučić je pitao možemo li razgovarati sa FBiH - rekao je Dodik, dodavši da do tog sastanka nikada nije došlo.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra u Beogradu sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske.

Sastanku će prisustvovati i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović.

Do sastanka dolazi nakon što je SDA nedavno usvojila deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom "republika BiH", sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim. Deklaracija predviđa i uspostavljanje "bosanskog jezika"