latinica  ћирилица
20/09/2019 |  22:46 ⇒ 22:58 | Autor: SRNA

Zvanično otvoreni 47. književni susreti na Kozari

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković otvorio je večeras 47. Književne susrete na Kozari, ističući da svaki septembar predstavlja radost za Prijedorčane zato jer im u goste dolaze književnici.
47. Književni susreti na Kozari - Foto: SRNA
47. Književni susreti na KozariFoto: SRNA

Đaković je, obraćajući se prisutnima na svečanoj akademiji u Pozorištu Prijedor, podsjetio i na 55 godina od održavanja prvih književnih susreta članova literarnih sekcija u šatorskom naselju na Kozari.

- Iz godine u godinu, Susreti su rasli dobijajući nove sadržaje i tako postajali jedna od najznačajnijih i, za književnike, najomiljenijih književnih manifestacija na ovim prostorima - istakao je Đaković.

On je podsjetio i na riječi akademika Matije Bećkovića izgovorene na prošlogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, na promociji prve dvije knjige iz nove edicije Književnih susreta.

- "Prijedor je postao novi svjetionik kulture na zapadnim granicama srpskog naroda", rekao je tada uvaženi akademik i šta reći poslije ovoga, nego da ćemo, zajedno sa našim sugrađanima, nastojati da taj svjetionik što jače i što duže svijetli i da jačinu ovog svjetla održavaju i ovogodišnji Književni susreti na Kozari - dodao je Đaković.

U večerašnjem programu svoje stihove, osim Bećkovića, kazivali su i Milosav Tešić, Ljubivoje Ršumović, Dragan Kolundžija, Vladimir Tabašević, Đorđe Nešić, Veroljub Vukašinović, Vid Vicko Vukelić i Slobodan Јović.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su pjesnici-muzičari Miloš Zubac i Milan Korać, te Dragan Marinković.

Ove godine izostala je tradicija da na svečanom otvaranju bude uručena i nagrada, u ovom slučaju laureatu Dušanu Kovačeviću, kojem će "Književni vijenac Kozare" biti uručen na sutrašnjoj večeri laureata.

Književni susreti na Kozari nastavljaju se sutra na Mrakovici, gdje će u 11.00 časova delegacije učesnika i domaćina Susreta položiti vijence na bistu Skenderu Kulenoviću.

Potom će biti održan tradicionalni Poetski čas, kada će, osim pjesnika, beogradska glumica Biljana Đurović recitovati i čuvenu poemu Skendera Kulenovića "Stojanka majka Knežopoljka".

Organizator i generalni pokrovitelj 47. Književnih susreta na Kozari jeste grad Prijedor, suorganizatori su gradovi Banjaluka i Gradiška, te opštine Laktaši, Srbac, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica. Pokrovitelj je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor Nagrade "Književni vijenac Kozare" kompanija "Arselor Mital Prijedor".