latinica  ћирилица
21/09/2019 |  07:21 ⇒ 09:50 | Autor: TANЈUG

Dačić: Palmerov zahtjev je neprincipijelan

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocijenio je zahtjev specijalnog predstavnika državnog sekretara SAD za zapadni Balkan Metjua Palmera kao neprincipijelan.
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

On je za Blic rekao da takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije i kampanja koju Beograd vodi za povlačenje priznanja Kosova nisu međusobno povezane.

Dačić je tako reagovao na nedavnu izjavu Palmera da sljedeća kosovska vlada u Prištini mora da bude spremna da suspenduje tarife na srpske proizvode, koje su, kako je naveo, prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Palmer je, međutim, za Glas Amerike rekao i da se SAD nadaju da bi Srbija na ukidanje tarifa odgovorila svojim inicijativama, koje bi, kako je naveo, obuhvatile i potencijalnu suspenziju kampanje za povlačenje priznanja Kosova, i da bi na tim osnovama, dvije strane mogle da se vrate za pregovarački sto u pozitivnoj atmosferi, okrenuti postizanju sporazuma.

Dačić je podsjetio i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije rekao da o suspenziji kampanje za povlačenje priznanja može da se razgovara samo ako Priština suspenduje kampanju za priznavanje Kosova i učlanjenje u međunarodne organizacije, kao i da zapadne i islamske zemlje obustave davanje podrške tim aktivnostima Prištine.