latinica  ћирилица
21/09/2019 |  11:01 ⇒ 11:39 | Autor: SRNA

Vojvođanski fond uručio donacije povratničkim opštinama

Vojvođanski Fond za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim licima donirao je kombinovano dječije igralište vrtiću "Majka hrabrost" u Drvaru, drugo opštini Glamoč, a narodne nošnje srpskim kulturno-umjetničkim društvima u Bosanskom Petrovcu i Bosanskom Grahovu.
Ribnik, donacija - Foto: RTRS
Ribnik, donacijaFoto: RTRS

Direktor Fonda Duško Ćutilo rekao je Srni da će drugo dječije igralište biti postavljeno u porti Manastira Veselinje kod Glamoč i da je ukupna vrijednost dva igrališta više od 6.000 KM.

- Kulturno-umjetničkom društvu "Grmeč" u Bosanskom Petrovcu doniramo narodnu nošnju vrijednosti oko 4.000 KM, a Srpskom kulturno-umjetničkom društvu "Gavrilo Princip" iz Bosanskog Grahova dio narodne nošnje, koji im nedostaje, vrijednosti oko 2.000 KM - dodao je Ćutilo.

On je podsjetio da je veliki broj ljudi iz Krajine u proteklom ratu izbjegao u Vojvodinu i da su se mnogi od njih vratili na svoja ognjišta, tako da se podrazumijeva da Vojvodina bude podrška Srbima iz ovoga dijela Krajine.

Ćutilo je istakao da se u proteklom periodu vidjelo da Srbija i sve njene institucije namjeravaju da maksimalno podrže narod na prostorima zapadne Krajine.

- U sklopu posjete zapadnokrajiškim opštinama otići ćemo i u Ribnik da i njima pružimo podršku tako što ćemo za pet škola u toj opštini donirati po jedan laptop - rekao je Ćutilo.

On je najavio da će Fond nastaviti i naredne godine da pomaže povratničke opštine u Federaciji BiH i da će fokus biti na najmlađima.

Direktor Dječijeg vrtića "Majka hrabrost" iz Drvara Željka Krneta rekla je Srni da imaju oko 60 djece i da je pomoć Fonda od velike važnosti, te podsjetila da su ranije od istog donatora dobili i laptop.

Delegaciju Autonomne pokrajine Vojvodine, koja je u posjeti zapadnokrajiškim opštinama, osim Ćutila, čine generalni sekretar Skupštine Nikola Banjac, poslanici Dmitar Stanišić i Milan Vajisavljević, zamjenik direktora razvojne agencije Bačka Nemanja Starović i Slaviša Rujević, urednik časopisa "Srpski krajevi" iz Novog Sada i koji vodi Udruženje "Visoka Krajina".

Oni su juče bili i u posjeti Njegovom preosveštenstvu episkopu bihaćko-petrovačkom i rmanjskom Sergiju.