latinica  ћирилица
21/09/2019 |  12:40 ⇒ 12:52 | Autor: RTRS

Ćorovićevi susreti: U Bileći održana svečana akademija

U okviru 21. Ćorovićevih susreta pisaca "Srpska proza danas", u Bileći je održana svečana akademija i veče laureata.

Književna nagrada "Svetozar Ćorović" uručena je Slobodanu Vladušiću za roman "Veliki juriš".

Pisac i esejista Slobodan Vladušić za sebe kaže da ne spada u pisce koji očekuju književne nagrade i zato ga je ova u Bileći kaže , prijatno iznenadila i obradovala.

- Posebno me iznenadio simbolički kontekst nagrade, jer je ovo hercegovačka nagrada, a moji junaci knjige su porjeklom iz ovih krajeva. Čini mi se da su na ovaj način, kao što su oni otišli kao dobrovoljci u Prvi svjetski rat i postali junaci moje knjige, i ova knjiga se vraća na mjesto odakle su otišli - rekao je Vladušić.

Vladušićev roman pripovijedan je u prvom licu, iz perspektive glavnog junaka, poručnika srpske vojske u Prvom svjetskom ratu, što omogućava da se savremeni roman doživi kao autentično i uzbudljivo svjedočenje o događajima iz velike epopeje srpskog naroda-jedno je od obrazloženja nagrade žirija.

- Uvjeren sam da smo izabrali sjajnu nagradu za ovu priliku, za ovaj jubilej, za Bileću, sve se savršeno uklopilo, tako da je veliki juriš pao u pravi čas. Nagrada je dodijeljena relativno mladom čovjeku, baš kada mu i treba i mislim da je napisao sjajan roman o Prvom svjetkom ratu - kaže Јovan Delić, predsjednik žirija.

Ćorovićevi susreti pisaca svake godine okupe značajne prozne pisce i književne kritičare. Zato je, smatraju organizatori, ovo nemjerljiv značaj za malu hercegovačku opštinu, Hercegovinu i Republiku Srpsku.

- Za 21 godinu, koliko organizujemo, nema proznog sprskog značajnijeg pera koje nije stiglo u Bileću, značaj jer upravo u tome što su se okupili na jednom mjestu - istakao je Gajo Parežanin iz SPKD Prosveta.

Ćorovićevi susreti pisaca danas su preseljeni u Mostar, gdje će na Vladičanskom dvoru biti održan omaž povodom stotinu godina od smrti velikog književnika Svetozara Ćorovića. Književno - istorijskim časom na Bogoslovskom fakultetu u Foči, biće završeni ovogodišnji susreti književnika i istoričara.