latinica  ћирилица
21/09/2019 |  14:52 ⇒ 14:54 | Autor: SRNA

Linta: Ubistvo Srba na Koranskom mostu dokaz ustaštva Tuđmanovog režima

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocjenjuje da je monstruozno ubistvo 13 krajiških Srba na Koranskom mostu u Karlovcu prije 28 godina jedan od brojnih dokaza ustaškog karaktera režima Franje Tuđmana.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Linta u saopštenju podsjeća da su hrvatska policija i paravojne formacije na današnji dan 1991. godine na Koranskom mostu ubili 13, a teško ranili četiri pripadnika rezervnog sastava ЈNA, uglavnom iz kordunaškog mjesta Krnjak.

- Ovim svirepim zločinom na Koranskom mostu poslata je jasna poruka srpskom narodu na Kordunu i šire da im nema života u Tuđmanovoj Hrvatskoj - istakao je Linta.

On je naveo da je tek 2014. godine hrvatsko pravosuđe za ovaj zločin osudilo Mihajla Hrastova na svega četiri godine zatvora, što predstavlja duboko ponižavanje i vrijeđanje ubijenih Srba i njihovih porodica.

- Apsolutno je jasno da je u pitanju bila dvadesettrogodišnja farsa od suđenja i jedan od mnogih primjera da hrvatsko pravosuđe nije nezavisno i profesionalno, već u funkciji opravdanja zločinačke politike režima Franje Tuđmana", naveo je Linta.

On je istakao da su hrvatsko tužilaštvo i sud za ovaj zločin optužili samo Hrastova, iako su sudsko-medicinski nalazi jasno pokazivali da je u ovom brutalnom zločinu učestovalo više ljudi. Pored toga, nije utvrđeno ko su bili nalogodavci ovog zločina.

Linta ponovo traži od srpskog Tužilaštva za ratne zločine da pokrene istragu za zločin na Koranskom mostu s ciljem da nalogodavci i ostali izvršioci ubistva 13 krajiških Srba budu procesuirani.