latinica  ћирилица
21/09/2019 |  15:36 | Autor: SRNA

Republika BiH podsjetnik na Kazane i mudžahedine

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH saopštio je danas da je period postojanja Republike BiH za Srbe koji su ostali na njenoj teritoriji bilo vrijeme smrti.
Mudžahedini - Foto: AP
MudžahediniFoto: AP

- Nakon što je proglašena Republika BiH, teritorija gdje je vršena njena efektivna vlast postala je mjesto gdje su Srbi višak i balast kojeg se treba riješiti, što je dovelo do činjenja masovnih zločina, protjerivanja i formiranja logora za Srbe - navodi se u saopštenju.

Iz Odbora ukazuju na mnogobrojne primjere takvih postupanja, poput zločina na Kazanima pored Sarajeva, Bradini kraj Konjica, zločine kod Čipuljića i Potočana kod Bugojna, zločine regularne jedinice tzv. Armije BiH "El mudžahedin" na teritoriji Vozuće, kao i 28. divizije tzv. Armije BiH u Zalazju pored Srebrenice, te zločine oko Smoluće i srpskih sela pored Tuzle.

- Kao završnica je takozvana oslobodilačka operacija "Sana", kada je sa jasnim planom vršeno protjerivanje Srba i paljenje svih srpskih sela na području Unsko-sanskog kantona. Peti korpus je zapalio 38 srpskih crkava na teritoriji koju je "oslobađao" - podsjećaju iz Odbora.

U saopštenju se napominje da je takozvana Armija Republike BiH organizovala i djelovala u logorima "Silos" u Tarčinu i takozvanom Petom paviljonu u Zenici.

Termin Republika BiH, kako ističu iz Odbora, kod Srba u BiH otvara bolna sjećanja na braću Golubović iz Konjica, dječaka Slobodana Stojanovića iz Kamenice pored Zvornika, na stravičnu sudbinu sarajevskih Srba, kao i na ritualna ubijanja u kampu pored Gostovića.

- Područje gdje je efektivnu vlast vršila Republika BiH je područje koje je ostalo bez Srba. Na području Grada Sarajeva, koji je sada pod kontrolom iste elite koja je vodila i Republiku BiH, sada živi samo 13.300 od prijeratnih 133.874 Srba. Treba reći da se ovih 13.300 Srba vratilo u Sarajevo tek nakon što je ukinuta Republika BiH - navodi se u saopštenju.

Iz Odbora ukazuju da je na području Zenice i okolnih opština, gdje je efektivnu vlast vršila Republika BiH, živjelo 70.098 Srba, a da ih se nakon rata vratilo i sada, prema popisu, živi samo 5.543, kao i da je na području Tuzle i okolnih opština u momentu proglašenja Republike BiH živjelo 63.943 Srba, a da sada ima 7.058 povratnika.

Odbor za zaštitu Srba na pordučju Federacije BiH upozorava da ni nakon završetka rata i gašenja Republike BiH te formiranja federacije kantona i drugih administrativnih cjelina, nije napravljen nikakav iskorak da se Srbima pruži garancija da su kao povratnici dobrodošli na teritoriju bivše Republike BiH.

Iz Odbora ukazuju da je dokaz za to stanje u Tuzlanskom kantonu, gdje su od 251 državnog službenika u kantonalnoj Vladi samo četiri Srbina, dok je od 190 namještenika samo troje Srba.

- Znamo mi da Bošnjaci vole bivšu Republiku BiH i da bi više voljeli da je zvanična zastava BiH ona sa ljiljanima. Ali svi treba da znaju da Srbi imaju svježe pamćenje na ono što im se dešavalo na toj teritoriji i da se sjećanje na ono što se desilo srpskom narodu u Republici BiH nikada neće izbrisati - zaključuju iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Na Kongresu SDA nedavno je usvojena deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom "republika BiH", sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim. Deklaracija predviđa i uspostavljanje "bosanskog jezika".