latinica  ћирилица
21/09/2019 |  18:11 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Propada imovina vrijedna milione dolara

Od nastanka zajedničke vojske, naoružanje koje je Vojska Republike Srpske unijela u Oružane snage BiH propada u skladištima, umjesto da kao višak bude prodato, a novac uplaćen u budžet Srpske.

Procijenjena vrijednost viškova naoružanja i municije u vojnim depoima u BiH je najmanje 200 miliona dolara, od čega bar polovina potiče iz Vojske Republike Srpske. Istraživali smo, zbog čega se ratna tehnika, poput one u kasarni u Palama, ne prodaje, već je izložena propadanju i krađi?

Politika: uništi ili doniraj, umjesto da prodaš i zaradiš - dominira u Ministarstvu odbrane BiH koje je zaduženo za rješavanje viškova naoružanja. Zahvaljujući "uspavanim" srpskim kadrovima i "tihoj" opstrukciji bošnjačke politike, nekada respektabilna tehnika Vojska Republike Srpske, kompatibilna sa Vojskom Srbije i tražena na drugim tržištima, više od deceniju trune u skladištima pretvarajući se u staro gvožđe.

Iz Ministrastva odbrane BiH navode da u periodu od 1.06.2006. godine do danas nije prodano ništa od naoružanja i vojne opreme koji su odlukom Predsjedništva BiH iz 2009. godine, oglašeni neperspektivnim i viškovima za OS BiH.

Neperspektivno, odnosno nepotrebno za OS BiH je 18 tenkova, prage, kamioni u kasarni "Miloš Obilić" u Palama. Bili su ispravni i upotrebljivi do prije koju godinu, čekala se odluka nadležnih i kupac. Osamdeset odsto od prodaje išlo bi u budžet Republike Srpske, umjesto toga sa tenkova su pokradeni hladnjaci bez kojih su neupotrebljivi. O drskim krađama 200 kilograma teških dijelova motora, nikada nije vođena istraga.

Iz Republičke direkcije za promet naoružanja i vojne opreme Republike Srpske navode:"Nemamo posebna saznanja u kojoj mjeri su sa tenkova T 55 i M 84 poskidani i otuđeni pojedini dijelovi i sklopovi, ali imamo podatke da je to rađeno u skladu sa odlukama organa u lancu komandovanja: Predsjedništvo, Ministarstvo odbrane BiH, Zajednički štab OS BiH i u okviru pljački koje poprimaju šire razmjere."

Ministarstvo odbrane BiH nije ispoštovalo Sporazum iz 2008. godine, sklopljen između Savjeta ministara BiH i vlada entiteta o prodaji viška naoružanja i municije, čija je vrijednost i do 200 miliona dolara - kaže bivši bh. parlamentarac koji je to pitanje nekoliko puta stavljao na dnevni red sjednice Komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH. Prodajom viškova naoružanja, Republika Srpska bi dobila trećinu koliko i FBiH, jednak dio Ministarstvo odbrane BiH i remontno-proizvodni kapaciteti namjenske industrije u oba entiteta.

- To su ozbiljna sredstva koja je Republika Srpska mogla da upotrebi za razvoj svoje infrastrukture. Mogu slobodno da kažem da postoji nevjerovatna opstrukcija od strane onih koji ne žele da Republika Srpska na bilo koji način dođe do ozbiljnih sredstava koja su apsolutno njena, jer je to imovina VRS, a koja je proglašena neperspektivnom imovinom - rekao je Borislav Bojić, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH /2014-2018/.

Prodaju je, kako saznajemo, svojevremeno sprečavao bivši ministar odbrane Zekerijah Osmić. Umjesto toga, naoružanje koje najvećim dijelom potiče iz VRS donirano je Avganistanu, a municija koja je uništavana kao navodno nestabilna i sada se koristi u OS BiH. Tako je Srpska, ne samo ostala bez svoje vojske, već su izgubljeni milioni od moguće prodaje sada već rashodovane i pokradene vojne tehnike koja je nekad bila ponos VRS.