latinica  ћирилица
21/09/2019 |  21:14 | Autor: SRNA

Špirić: Deklaracija SDA ozbiljno zvono za uzbunu

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je da je deklaracija SDA ozbiljno zvono za uzbunu svim političkim faktorima iz Republike Srpske i da će samo oni koji ne žele dobro Srpskoj izbjeći da jedinstveno nastupe.
Nikola Špirić - Foto: dnevni avaz
Nikola ŠpirićFoto: dnevni avaz

Špirić je naveo da je deklaracija SDA bila poziv na zajednički odgovor iz Republike Srpske, ali da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vidio da se do toga dogovora teško dolazi, pa da mu je namjera bila da pokuša da obezbijedi jedinstven odgovor na izazove koje nudi deklaracija SDA.

On je ocijenio da je to sasvim u redu i da je uloga predsjednika Srbije u tome časna.

Špirić je istakao da neki koji vrše vlast u ime Republike Srpske u Sarajevu daju politikantski karakter deklaraciji SDA, za koju je rekao da je kontinuitet bošnjačke muslimanske politike od Islamske deklaracije, pa svih godina poslije Dejtona.

- Mi smo mislili da će se ta politika promijeniti. Sada kada se to pretače u strateške ciljeve bošnjačke politike to predstavlja ogromnu opasnost za Republiku Srpsku - rekao je Špirić za ATV.

On je podsjetio da deklaracija SDA želi preuređenje BiH, ustavne promjene koje vraćaju "republiku BiH", glavni grad, te da je sve to zvono za uzbunu političkim partijama iz Republike Srpske i da to ne može da shvati samo onaj ko ne vidi.

Špirić je izrazio uvjerenje da će samo oni koji ne žele dobro Republici Srpskoj izbjeći da jedinstveno nastupe i daju odgovor na deklaraciju SDA.

Napominje, da SNSD ukazuje na potrebu poštovanja Dejtonskog sporazuma, a da deklaracija SDA podriva Dejton, stvara nestabilnosti i budi strah kod ljudi, predstavnika drugih naroda, što nije dobro.

Špirić smatra da još ima vremena da se to popravi, ali i da političko Sarajevo shvati da je SNSD ozbiljna politička partija, a da je Republika Srpska u srcima ljudi.

On je naveo da je nemoguće zabraniti Srbima da afirmišu pravo na samoopredjeljenje i da je to poruka Bošnjacima da su pretjerali i da se mora razgovarati prije zaključaka Narodne skupštine.

U međuvremenu, kaže Špirić, dobro bi bilo da političko Sarajevo shvati da se dođe do razgovora i vidi na koji način se može napraviti iskorak u BiH, ako je to uopšte moguće.

- Problem je što mi kod bošnjačke političke elite nismo dobili rukovodstvo sa kojim možemo da razgovaramo. To su ljudi koji čekaju rješenja izvan BiH - rekao je Špirić.

Kada je riječ o Godišnjem nacionalnom planu, Špirić je rekao da je on poslužio samo kao mehanizam za blokadu, a ne za rješenje, te ocijenio da je i predstavnicima NATO-a smiješno da to bude preduslov za formiranje Savjeta ministara.

On je napomenuo da niko nije protiv saradnje sa NATO-om, ali je podsjetio na rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

- Žao mi je što je to ubačeno kao kočnica. Volio bih da bošnjački političari nisu to uzeli kao tezu kojim će blokirati formiranje Savjeta ministara jer se time nanosi šteta svima u BiH. Mislim da iza toga stoje mnogo snažniji igrači - rekao je Špirić.