latinica  ћирилица
21/09/2019 |  22:22 | Autor: SRNA

Gračanica primjer srpske sloge i snage

U Gračanici je večeras održana svečana akademija povodom Male Gospojine - Dana opštine sa koje je poručeno da je ova opština primjer srpske sloge i snage na Kosovu i Metohiji.
Gračanica - Foto: SRNA
GračanicaFoto: SRNA

Arhimandrit Ilarion, iguman Manastira Draganac, u besjedi istakao da je tokom jutrošnjih litija "sokacima i ulicama oko Manastira Gračanica" imao osjećaj kao da se nalazi u Carigradu ili Јerusalimu, jer je "danas osjetio pobjedu ljepote pravoslavne vjere".

- Zaustavljanjem saobraćaja imao sam osjećaj da staje sve ono loše što se čini srpskom narodu - rekao je arhimandrit Ilarion.

On je naglasio da je optimizam sveštenstva doprinio obnovi ne samo Crkve, već i svekolikog srpskog naroda o čemu svjedoči obnova Prizrenske Bogoslovije u kojoj je danas održana sjednica Nacionalnog prosvjetnog savjeta Srbije.

 - Moramo s vjerom u spasenje i vjerom da nam je dobro nastaviti život, jer je tako naš narod proživio vijekove u kojima je bilo još teže - rekao je arhimandrit i ukazao da su Vlada Srbije, međunarodni i domaći donatori neprestano pomagali Eparhiji raško-prizrenskoj u poslijeratnoj obnovi.

Zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je na Kosovu i Metohiji zahvaljujući predsjedniku Srbije Aleksandaru Vučiću, poslije decenija zaborava, pokrenut investicionom ciklus čija će vrijednost do kraja godine preći sto miliona evra.

Petković je istakao da će u Gračanici biti realizovan veliki broj projekat, uključujući izgradnju savremene bolnice.

On je ukazao na potrebnu jedinstvenog djelovanja Srba, posebno zato što slijede izbori koji će umnogome opredijeliti njihovu budućnost, te istakao kako je zbog toga potrebno masovno podržati Srpsku listu, kao garanta jedinstvene politike Srba sa Kosmeta i države Srbije.

Petković je rekao da je slavna Gračanica, oko koje se sliježe bogata istorija sa Milutinovom zadužbinom, primjer da se u srcu centralnog Kosova gradi trajni mir i mudrom politikom odbrane srpski nacionalni interesi.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić čestitao je mještanima Dan opštine i pozvao birače da podrškom Srpskoj listi još jednom pokažu da su Srbi na Kosovu i Metohiji jedinstveni i da će zajedno i uz pomoć države Srbije i opstati.