X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
22/09/2019 |  15:05 ⇒ 17:46 | Izvor: SRNA

Davidović: U fokusu realizacija mjera populacione politike

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović najavila je da će ovo ministarstvo i Vlada u narednom periodu staviti fokus na realizaciju predloženih mjera populacione politike s ciljem demografske obnove Srpske.
Banjaluka - Foto: SRNA
BanjalukaFoto: SRNA

Davidovićeva je rekla da će Savjet za demografsku politiku predložiti Vladi koje su to mjere koje će prve moći da budu realizovane, kako one finansijske prirode, tako i one koje to nisu.

Ona je rekla da je i današnje predavanje "Demografska obnova Srpske", koje je organizovao Gradski odbor Socijalističke partije, održano s ciljem da se predstave cjelokupni proces te obnove i nove mjere pronatalitetne politike.

Davidovićeva je napomenula da je riječ o dugotrajnom i složenom procesu, ali da prvo treba pokazati jedinstvo, te ukazala da u tome ne bi trebalo da bude bilo kakvih podjela, posebno ne na političkoj osnovi. 

- Ovo pitanje je jednako važno za sve građane Srpske, za svu djecu i njihovu budućnost - rekla je Davidovićeva.

Davidovićeva je podsjetila da je cjelokupan proces pokrenula predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i da je do sada mnogo urađeno.

Profesor Draško Marinković iz Centra za demografska istraživanja rekao je da je godišnji prosjek novorođene djece u posljednjih osam godina u Srpskoj 9.500 djece, a trebalo bi oko 16.000 da bi natalitet bio pozitivan.

Prema njegovim riječima, deficit iznosi 49 odsto i teško je procijeniti kada će mjere kratkoročno ili dugoročno dati rezultate.

Marinković je napomenuo da su postojeće mjere zadržale nivo rađanja posljednjih godina i da nije bilo većih demografskih gubitaka s obzirom na odliv stanovništva, te istakao da bi u budućnosti u Srpskoj trebalo da se na godišnjem nivou rađa nekoliko stotina djece više.

On smatra veoma dobrim da se promovišu mjere populacione politike, jer nakon toga slijede usvajanja i konkretni prijedlozi, koji će biti realizovani kroz odluke Vlade Srpske.

Predsjedik Fondacije "Djeca nam se rađala" Vlado Đajić izrazio je nadu da se naredne godine u Srpskoj dostigne dugo očekivani broj od 10.000 rođenih beba.

Predsjednik Gradskog odbora SP Banjaluka Goran Selak pozvao je političke subjekte u Srpskoj, nevladine organizacije, privrednike, lokalne zajednice i medije da daju podršku republičkim institucijama u sprovođenju mjera populacione politike.