latinica  ћирилица
22/09/2019 |  15:59 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Nastavljeno povlačenje priznanja Kosova

Vlada Republike Češke razmatraće povlačenje priznanja Kosova, odlučeno je nakon sastanka premijera i predsjednika Zemana. Srbiji nedostaje još jedno povlačenje priznanja kako i zvanično, većina svijeta ne bi priznavala Kosovo. Granica nije samo psihološka, već znači i gubljenje podrške u UN.

Petnaestu zemlju koja je povukla priznanje, Dačić još nije otkrio, jer kaže, čim procuri informacija, uslijedi stampedo stranih ambasadora. Međutim, od 114 priznanja, došlo se do ispod 100. Dačićev plan je da padne ispod 97.

- Plan je da priznanje povuče koliko je 50 odsto od ukupnog broja članica UN, što znači da nikada neće postati članovi, raznih međunarodnij institucija - kaže Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Srbije.

Uljuljkana podrškom SAD, Priština je ismijavala prva povlačenja od strane zemalja za koje je malo ko čuo.

Potjernica koju su raspisali za Dačićevim lobistom, pokazuje da im sada više nije smiješno, a Haradinajev zamjenik kaže da postoje kredibilne informacije da će još deset zemalja povući priznanja.

- Mi treba prvo da shvatimo karakter naše državnosti. Ako bismo bili članica UN priznanje bi bilo univerzalno. U situaciji smo u kojoj, ako jedna država prizna Kosovo, a ne uspostavimo diplomatske odnose, ona je ranjiva - navodi Enver Hodžaj, zamjenik premijera Kosova u ostavci.

Postavlja se pitanje, koliko bi tek bilo povlačenja kada bi Srbija zaista i išla tim putem, a ne samo koristila kao argument za postizanje kompromisa kažu analitičari.

- Srbija je nažalost javno kandidovala ideju kompromisa, jer ta rečenica kojom mašemo je "nikada nećemo priznati Kosovo dok se ne postigne kompromis". To je loš signal onim zemljama koje se još kolebaju - rekao je Cvjetin Milivojević, politički analitičar.

Ideja o kompromisu, ozbiljno bi mogla biti stavljena na test u domaćoj javnosti ako Češka povuče priznanje.

- Sama činjenica da razgovaraju o tome je velika stvar - naglašava Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Dvije najmnogoljudnije, teritorijalno najveća zemlja, najveća islamska i najveća po uticaju u hrišćanskom svijetu - Vatikan, ne priznaju Kosovo.

Ako još jedna zemlja povuče priznanje, uz činjenicu da je Egipat zamrznuo svoju odluku, i zvanično će omjer biti 97:96.