latinica  ћирилица
22/09/2019 |  16:01 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Gdje su Srbi u federalnoj vladi?

Osim BiH, koja i 11 mjeseci nakon izbora iščekuje novi Savjet ministara, i Federacija BiH još čeka novu izvršnu vlast.

U FBiH koncept cjelokupnog javnog mnjenja, kao i medijski prostor postavljen je tako da bi o ovom pitanju trebalo da se dogovore Bošnjaci i Hrvati. Iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji, pitaju – gdje su tu Srbi?

Јesu li Srbi konstitutivan narod u Federaciji ili ih uopšte ne treba biti u ovom entitetu, kako su to neki zamislili – pitaju se u Odboru za zaštitu prava Srba, napominjući da se Srbi uopšte ne pominju kao narod koji treba da učestvuje u formiranju federalne vlade. I zašto svi ćute o činjenici da parlamentarna većina u ovom entitetu nema dovoljan broj Srba u Domu naroda za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, pa samim tim i izbor federalne vlade.

- Oni pokušavaju da naprave vlast u FBiH bez Srba, a nemaju šest srpskih delegata u Klubu naroda, tako da apsolutno prave račun bez krčmara. SDA, HDZ, DF, SBB nemaju ustavni kapacitet za formiranje Vlade FBiH, jer u Klubu Srba imaju samo dva Srbina, a potrebno im je šest - upozorio je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Delegate u federalnom parlamentu koji su izabrani iz redova srpskih stranaka o formiranju vlasti niko još nije ni kontaktirao, ni konsultovao, iako su, kažu, očekivali da će neko ipak shvatiti njihove poruke.

- Poruka je da bi ipak trebalo da Srbe u FBiH predstavljaju oni Srbi koje su Srbi birali i mislim da oni najbolje znaju stanje srpskog stanovništva u Federaciji. Najbolje će izaći u susret srpskom narodu koji je na ivici egzistencije danas u Federaciji - navodi Goran Broćeta, delegat u Klubu Srba Doma naroda federalnog parlamenta (SNSD).

I dok se Broćeta nada ustavom zagarantovanom mjestu za srpske predstavnike, a ne popunjavanju Srbima na papiru, iz Odbora podsjećaju da danas u federalnim, kantonalnim i opštinskim organima Srba nema. Kao da se želi, dodaju, zbrisati i to malo što ih je ostalo.

A zbrisano je mnogo toga – čak 163 srpska naselja u FBiH nestala su sa lica zemlje, samo u opštini Bugojno njih 18 sravnjeno je sa zemljom.

- Primjer opštine Bugojno je čist i jasan primjer šta je urađeno sa Srbima i na koji način se želi i dalje postupati prema Srbima u Federaciji. To je kao da lupate glavom o zid i apsolutno nema nikakvih reakcija, Srbi su za njih prošlost, oni smatraju da Srbi više ne postoje, kao da ih nikad nije bilo - smatra Radanović.

Očigledno da za Srbe nema mjesta u federalnim organima, ali po nekima ima na vrbama – ogorčeni su u Odboru na izostanak reakcije u FBiH na nedavno objavljene pokliče mržnje Osmana Sušića iz DF-a, stranke iz koje je i još aktuelni potpredsjednik Federacije iz srpskog naroda. Njegovo ćutanje na ovakve stvari možda je i najbolji razlog za pitanje – ko će predstavljati srpski narod u FBiH u novoj strukturi vlasti.