latinica  ћирилица
22/09/2019 |  18:47 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Vučilovac još čeka na asfalt i pitku vodu!

Srpsko povratničko selo Vučilovac u Distriktu Brčko do prije rata imalo je 260 domaćinstava i 700 stanovnika. 12. decembra 1992. godine, pripadnici HVO i regularnih hrvatskih oružanih snaga, iz pravca Orašja i Hrvatske, potpuno su ga sravnili sa zemljom. Povratak je počeo 2000. i sve je išlo dobro do poplava u maju 2014. godine.

Srpsko povratničko selo Vučilovac u prethodne tri decenije doživjelo je dvostruku tragediju. Prvu 1992. godine, a drugu 2014. Život nikako da stane na svoje noge.

Predsjednik MZ Vučilovac Novica Mitrović kaže da je selo 1992. godine sravnjeno do temelja, a stanovnici izbjegli. Povratak na ognjišta je počeo 2000. godine i vratilo se 150-160 porodica. Međutim, nezapamćene poplave 2014. su ponovo uništile imanja, a povratak mještana je sada usporen.

Život je obnovlje u tek 70 domaćinstava, sa oko 150 stanovnika, koji se suočavaju sa bezbroj izazova. Nemaju asfaltiran put, pitku vodu, iako su žarište endemskog nefritisa. Žive isključivo od poljoprivrede.

Mitrović kaže da su u početku imali pomoć i donacije, ali da se, ipak, najviše oslanjaju na svoj trud i rad.

Ni tu muci, nije kraj. Selo Vučilovac je direktno na obali Save i štiti ga nasip dužine 9 kilometara na kojem još traje  sanacija.

Mještanin Đorđe Letić kaže da živi odmah pored nasipa i da njegove komšije nisu zadovoljni što još nije završena sanacija. Prisjeća se i te katastrofalne 2014. kada su spasavali živu glavu i stoku plivajući, pa sada strahuju od svakih većih padavina.

Mještani bi kažu i sami, da im se to dopusti, sredili selo i živjeli od svog rada, ali su, kako ističu, u nemilosti lokalnih političara koji im umjesto pomoći, uglavnom ostavljaju probleme i svađu u selu.

U Vučilovcu i dalje sanjaju svoj san čestitih i vrijednih domaćina, koji su do 1992. u selu imali registrovane 23 farme, za tov junadi, svinja, brojlera i za uzgoj prasadi. A asfalt, vodovod i saniran savski nasip, je kažu u domenu volje političara u Distriktu Brčko. I tu ništa ne zavisi od njih.