latinica  ћирилица
22/09/2019 |  19:08 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Ugljevik: Grajner enterijeri izvozi sav asortiman

Opština Ugljevik novčanim podsticajima, subvencijama i drugim olakšicama, nastoji da privuče investitore. Јedna od firmi koja je iskoristila te povlastice je i Grajner enterijeri.

Vlasnik firme koji je pokrenuo proizvodnju namještaja vratio se iz Austrije. Skoro cjelokupnu proizvodnju izvoze, ali proširenje firme onemogućava nedostatak kvalifikovane radne snage.

Prije deset godina uz podršku prijatelja Austrijanca, Goran Јovanović izgradio je halu površine 1.050 kvadratnih metara. Vođen dugogodišnjim iskustvom stečenim tokom školovanja i rada u Austriji, Goran je želio da svom kraju pomogne u privrednom razvoju, ali i zapošljavanju. Firma se bavi projektovanjem i proizvodnjom namještaja, od ideje do finalnog proizvoda po želji kupca.

Јovanović kaže da namještaj izrađuju prema narudžbama kupaca iz Austrije.

U ovoj firmi zaposleno je sedam radnika. Radoje Petrović, stolar po struci, u firmi je od prvog dana i kaže da je zadovoljan, kao i da mu je posao veoma zanimljiv.

- Pogotovo kod nas ovdje. Mi radimo sve po crtežu po narudžbi, nije serijski, šablonski, nikad se ne rade iste stvari.  Valjda je to još interesantnije, jer svaki dan je nešto novo, sa različitim materijalima, crtežima, izvedbama - priča Petrović.

Iako je po struci električar, Nikola Božanović već duže se bavi proizvodnjom namještaja. U ovoj firmi je tek dva mjeseca.

- Za sada je bolje nego u drugim firmama. Trudimo se svi zajedno kao kolektiv da bi sutra bilo bolje - ističe Božanović.

Opština Ugljevik raznim povlasticama nastoji da unaprijedi privredni ambijent.

Šef kabineta načelnika opštine Radoslav Ostojić kaže da posreduju da lica sa evidenije Zavoda za zapošljavanje dođu do zaposlenja kroz prekvalifikaciju i dokvalifikaciju zajedno sa Grajnerom i drugim privrednicima, uz podršku i subvencije prilikom nabavke opreme i infrastukturnih radova.

Firma Grajner enterijeri 99 odsto proizvoda izvozi na zapadnoevropsko tržište, ali najviše u Austriju.

- Imamo dobru komunikaciju sa EU, nemamo poteškoća tako da su naši proizvodi oslobođeni svih carina, pa smo  atraktivni kao proizvođač namještaja - kaže Јovanović.

Iako planova za proširenje proizvodnje ima mnogo, problem su stolari kojih nema na tržištu rada. Na praksi u Grajneru su učenici Tehničke škole iz Bijeljine koju je vlasnik firme povezao s austrijskom tehničkom školom koju je on pohađao radi uspostavljanja saradnje, razmjene iskustava i učenika.