latinica  ћирилица
23/09/2019 |  09:50 | Autor: SRNA

Vukosavljević: Kusturica će održati koncert u zgradi Uneska

Srbija će na predstojećem zasjedanju Generalne skupštine Uneska 22. oktobra nastaviti sa lobiranjem protiv prijema /samoproglašenog/ Kosova u Unesko, a planirano je da slavni srpski režiser Emir Kusturica održi koncert u zgradi Uneska i predavanje.
Emir Kusturica (foto: Tanjug / Dimitrije Goll) -
Emir Kusturica (foto: Tanjug / Dimitrije Goll)

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević rekao je za TV Prva da će se na margini tog događaja sastati sa funkcionerima Uneska i da će lobiranje biti nastavljeno.

On je podsjetio da Srbija na zasjedanju Uneska treba da obnovi svoje članstvo u Izvršnom odboru Uneska za naredne četiri godine.

Vukosavljević je dodao da nije dovoljno to što je generalni direktor Uneska Odri Azule nedavno u Beogradu rekla da će Unesko voditi računa o srpskom kulturnom nasljeđu na Kosmetu, odnosno i o ostacima srpske crkve na Novom Brdu.

On je istakao da srpsko kulturno nasljeđe na Kosmetu mora biti pod pojačanom brigom Uneska.

- Ne mogu da peru ruke. Verujem da to neće raditi u vezi sa pokušajem tihog otimanja, preuzimanja /srpskog/ identiteta - rekao je Vukosavljević.

On je podsjetio da je u avgustu generalnom sekretaru Vatikana zaduženom za kulturu kardinalu Đanfranku Ravasiju, bliskom saradniku pape, napisao pismo u kojem ga je upoznao da je katolička misa služena na ruševinama srpske tvrđave i crkve na Novom Brdu.

- Oni to znaju, ali sam rekao da albanski katolički kler tamo održava mise, te da je to simbolički preuzimanje identiteta. Јoš nisam dobio odgovor. Vatikan je malo sporiji - rekao je Vukosavljević, dodajući da je nedavno bio sa papom i da vjeruje da je o tome bilo riječi.

On je dodao da je kardinala zamolio da prenese papi da katolički kler ima u neposrednoj blizini tog mjesta ostatke druge crkve, koja je sagrađena za potrebe rudara Sasa koji su bili katolici.

Vukosavljević je naveo da je papa Franjo pokazao jak senzibilitet za osjetljiva pitanja i kada je reč o kanonizaciji ustaškog kardinala Alojzija Stepinca i o drugim pitanjima i ekumenskom dijalogu.

- Mislim da pokazuje iskorak u odnosu na prethodnu praksu Vatikana. Smatram da rimokatolički kler nema interesa da se katoličke mise služe na mestima srpskih srednjovekovnih i pravoslavnih bogomolja - dodao je Vukosavljević.

Kada je riječ o obilježavanju 800 godina Srpske pravoslavne crkve, Vukosavljević kaže da teku pripreme za taj veliki jubilej, te da je najveći dio obaveza u nadležnosti Srpske pravoslavne crkve.

On je dodao da Ministarstvo kulture i informisanja Srbije pomaže ono što je u njegovoj nadležnosti, a odnosi se na obnovu i rekonstrukciju srpskih spomenika kulture u cijeloj Srbiji.

Vukosavljević je rekao da planira da u srijedu, 25. septembra, posjeti manastir Žiču i vjerovatno Pećku patrijaršiju, kao dio srpskog kulturnog prostora, te da vjeruje da će dobiti dozvolu od Prištine za ulazak na Kosmet.