latinica  ћирилица
23/09/2019 |  11:18 ⇒ 12:23 | Autor: SRNA

Počela realizacija projekta "Škole za 21. vijek"

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da će u naredne tri godine programom "Škole za 21. vijek" biti obuhvaćene sve škole u Srpskoj kako bi učenicima bilo ukazano na važnost digitalizacije.

Trivićeva je novinarima u Banjaluci, gdje je danas ozvaničen početak realizacije projekta "Škole za 21. vijek" koji sprovodi Britanski savjet u BiH, rekla da je pilot-projektom tokom prošle godine bilo uključeno 15 osnovnih škola u Srpskoj u kojima su učenici sticali znanja i vještine rada na mikrobit računarima.

Ona je dodala da su učenici svoja znanja i inovacije predstavili i na takmičenjima donoseći nagrade u Srpsku, te istakla da je to način da djeca imaju učenje koje će biti primjenljivo u 21. vijeku.

- Dakle, riječ je o digitalizaciji, mikrobit računarima, računarima i svemu onome što ima učenje koje njima daje određene vještine u primjeni bilo kojeg informatičkog uređaja. U naredne tri godine programom će biti obuhvaćene sve škole u Srpskoj kako bismo na neki način približili svim učenicima koliko je važna digitalizacija u vremenu u kojem živimo i na koji način oni mogu da primjenjuju svoja znanja na različitim projektima - pojasnila je Trivićeva.

Trivićeva je rekla da će narednih godina biti omogućena takmičenja na kojima će učenici pokazati koliko su dobro savladali i na koji način su inovirali određene stvari, dodajući da su u resornom ministarstvu prezadovoljni načinom na koji je to sprovedeno kroz pilot-projekat.

Ona je navela da je Britanski savjet u BiH partner resornom ministarstvu u sprovođenju projekata, posebno imajući u vidu reformske procese u koje je Srpska ušla i u kojima će digitalizacija i nove tehnologije biti jedan od prioriteta.

Govoreći o informatičkoj opremljenosti škola u Srpskoj, Trivićeva je rekla da je računarma kompletno opremljena polovina škola u Srpskoj.

- U naredne dvije godine završićemo proces kompletnog informatičkog opremanja, kako bismo mogli da realizujemo nastavu u interaktivnom procesu - primjenjujući nove tehnologije - rekla je Trivićeva.

Direktor Britanskog savjeta u BiH Larisa Halilović rekla je da se danas ozvaničava početak obuke direktora škola u Srpskoj, kao dio projekta "Škole za 21. vijek" koji se sprovodi u šest zemalja zapadnog Balkana.

- Projekat obuhvata 4.000 škola i 18.000 nastavnika - navela je Halilovićeva.

Prema njenim riječima, pilot-projektom je bilo obuhvaćeno 15 škola u Srpskoj, a od danas kreće proces uključivanja svih škola, kako bi nastavnicima i učenicima bile približene tehnike rješavanja problema, kritičkog razmišljanja i kodiranja uz pomoć mikrobita.

- Cilj je i da se učenicima omogući da pokažu svoju kreativnost - naglasila je Halilovićeva.

Ona je navela da je tokom sprovođenja pilot-projekta u Srpskoj zabilježen veliki uspjeh učenika iz Ugljevika, koji su svojim rješenjem pametne kuće, gdje su koristili mikrobit da riješe probleme u svojoj zajednici, osvojili prvo mjesto na digitalnom samitu zapadnog Balkana održanom u aprilu u Beogradu.