latinica  ћирилица
23/09/2019 |  12:11 | Autor: SRNA

Kostajnica: U projekte uloženo gotovo dva miliona KM

U Kostajnici je prošle godine realizovano 12 projekata u koje je uloženo 1.974.787 KM, odnosno 74 odsto projektovanog finansijskog okvira, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.
Kostajnica - Foto: RTRS
KostajnicaFoto: RTRS

- Planom sprovođenja strateških projekata za 2018. godinu bila su predviđena 33 projekta ukupne vrijednosti 2.660.500 KM, započeto je 15, a završeno njih 12 - precizirao je Pašić.

Prema njegovim riječima, za ove projekte je iz budžeta opštine izdvojeno 221.000 KM, dok je 1.753.787 KM obezbijeđeno od Vlade Republike Srpske, Vlade Srbije, donatora i kreditnih sredstava.

- Značajan dio sredstava izdvojen je za projekte u oblasti zaštite životne sredine, pa je tako 1.590.000 KM uloženo u izgradnju vodovoda Tavija-Gornja Slabinja, regulaciju potoka Tavija, rekonstrukciju vodovoda i izgradnju kanalizacije u Ulici Ranka Šipke, rekonstrukciju vodovoda u Ulici drugog maja i izgradnju vanjske rasvjete u selu Mrakodol - naveo je Pašić.

Pašić je rekao da je u oblasti ekonomskog razvoja lani realizovano šest projekata ukupne vrijednosti 222.287 KM, među kojima su četiri projekta asfaltiranja ulica i puteva, dodjela podsticaja za samozapošljavanje i registracija poljoprivredne zadruge.

On je dodao da je u projekte iz oblasti društvenog razvoja uloženo 162.500 KM, a među njima su izgradnja tri kuće za romske porodice, opremanje Centra za socijalni rad IT opremom i izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Osnovne škole "Petar Mećava".

- Za našu lokalnu zajednicu je veoma važno da je završen najznačajniji projekat - regulacija potoka Tavija kojim je smanjena mogućnost plavljenja donjeg dijela opštine, a koji je finansiran sredstvima Evropske investicione banke - rekao je Pašić.

Pašić je dodao da je, istovremeno, iz sredstava Svjetske banke, prema projektu hitnog oporavka od poplava, asfaltirano nekoliko lokalnih puteva i ulica.

- Realizacijom ovih projekata opština Kostajnica je nastavila da radi na rješavanju dugogodišnjeg problema sa poplavama i na izgradnji i modernizaciji lokalne putne mreže - naglasio je Pašić.

Strateški ciljevi opštine Kostajnica definisani su Strategijom razvoja opštine 2016-2020. godine, a obuhvataju uspostavljanje temelja za razvoj privrede, turizma i poljoprivrede, unapređenje kvaliteta društvenog života zajednice i smanjenje rizika od katastrofa, te unapređenje kvaliteta životne sredine.