latinica  ћирилица
23/09/2019 |  12:41 | Autor: SRNA

Uskoro licitacija za prvu parcelu u "Јelšingradu"

Za prodaju prve parcele u novoj poslovnoj zoni "Јelšingrad" uskoro će biti raspisan javni poziv, najavljeno je iz banjalučkog Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje.
Јelšingrad - Foto: SRNA
ЈelšingradFoto: SRNA

U saopštenju je navedeno da će ovaj javni poziv biti raspisan nakon što je na zadnjoj sjednici Skupštine grada Banjaluka donesena odluka o prvoj licitaciji za prodaju oko 20.000 metara kvadratnih namijenjenih za izgradnju privrednih objekata u toj zoni.

Iz ovog odjeljenja su istakli da već vlada veliko interesovanje privrednih subjekata za otvaranje nove poslovne zone.

- Početna vrijednost zemljišta koje će biti ponuđeno na licitaciju iznosi nešto više od 2,2 miliona KM, a pravo učestvovanja u postupku licitacije imaju privredni subjekti koji su registrovani za obavljanje proizvodne djelatnosti -naveli su iz resornog odjeljenja.

Iz ovog odjeljenja su dodali da bi, prema planiranoj dinamici, prvi investitor u novu poslovnu zonu mogao ući do kraja ove godine.

Buduća poslovna zona prostire se na dvije lokacije površine od 2,4 i 2,8 hektara, a adut će joj biti atraktivna lokacija, s obzirom na blizinu auto-puta, pruge i međunarodnog aerodroma.

U toku godine planirano je raspisivanje javne nabavke za izvođača radova na nedostajućoj infrastrukturi u ovoj zoni, za šta su u ovogodišnjem budžetu obezbijeđena novčana sredstva.

Iz Gradske uprave ističu da je, u isto vrijeme, u okviru nastavka ulaganja u poslovnu zonu "Ramići-Banjaluka", u planu izgradnja nedostajuće infrastrukture, s ciljem uređenja kompletne zone kako bi investitori dobili što bolje uslove za rad.

Grad Banjaluka je u posljednje tri godine u razvoj poslovnih zona uložio oko 3,2 miliona KM, od čega vlastita novčana sredstva iznose 2,7 miliona KM.

- Tim ulaganjem obezbijeđena je potpuno nova saobraćajna infrastruktura u dužini većoj od dva kilometra, u koju je uključena hidrotehnička infrastruktura /vodovod, oborinska i fekalna kanalizacija/, elektroenergetska i telekomunikaciona kanalizacija, te javna LED rasvjeta - naveli su iz Gradske uprave.

U Poslovnoj zoni "Ramići-Banjaluka" trenutno se nalazi 15 investitora koji su u različitim fazama, kako izgradnje privrednih objekata, tako i otpočinjanja proizvodnih procesa.

Prema podacima resornog odjeljenja, ukupna ulaganja investitora na kraju 2018. godine iznose 13,5 miliona KM.

Iz Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje navode da se trenutno od slobodnih kapaciteta u Poslovnoj zoni "Ramići-Banjaluka" nalazi velika proizvodna hala koja je, prvenstveno, namijenjena prodaji u svrhu razvoja proizvodnih djelatnosti.

- Grad Banjaluka je, s ciljem realizacije investicionih projekata od posebnog značaja za lokalni ekonomski razvoj, omogućio pogodnosti pod određenim uslovima za prodaju ovog objekta - naveli su iz resornog odjeljenja.

Do kraja ove godine potencijalnim investitorima biće ponuđena još jedna grinfild lokacija u površini od 7.844 metara kvadratnih u Poslovnoj zoni "Ramići-Banjaluka".