latinica  ћирилица
23/09/2019 |  16:02 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Krater na Marsu dobio ime po opštini Јezero (FOTO)

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson uručio je danas načelniku opštine Јezero Snežani Ružičić pismo američke agencije Nasa kojim je potvrđeno da je krater na Marsu, na koji bi sljedeće godine trebalo da sleti jedan rover, dobio naziv po ovoj opštini u Republici Srpskoj.

Gdje se nalazi krater koji nosi ime po njihovoj opštini, u Јezeru su danas pokušali da saznaju mnogi.

Kada 2020. godine misija Mars počne istraživanje crvene planete, prvi korak - robot će napraviti upravo iz kratera Јezero.

- Uručio sam pismo iz Nase u kojem se navodi da je ova lokalna zajednica zbog svog imena direktno povezana sa planetom Mars. To je krater na kojem će naredne godine sletjeti jedan rover - rekao je Nelson.

On je istakao da mu je drago što je danas u Јezeru i dodao da su iz američke Ambasade na proslavi Dana nezavisnosti u Sarajevu objelodanili da se jedan krater na Marsu zove po ovoj lokalnoj zajednici.

Nelson je dodao da se nada da će ova veza sa Marsom u budućnosti doprinijeti da djeca i studenti shvate koliko su za njihovo buduće obrazovanje značajni nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika.

Sve je, kažu u Јezeru, zasnovano na satelitskom snimku, koji je pokazao da ova opština ima sličan oblik krateru na Marsu.

- Milo mi je da je od 80 i više prijedloga za krater na Marsu upravo mi smo dobili čast da se krater na Marsu zove po našoj opštini - istakla je Ružičićeva.

U Јezeru se nadaju da se na imenovanju kratera na Marsu neće završiti. Predlažu da upravo ovdje bude osnovan manji naučni centar, u kojem bi studenti mogli da saznaju više o radu agencije NASA. Ipak, dalje od ideje nije se otišlo, pa će za jednu od najmanjih opština u Bosni i Hercegovini cijeli svijet čuti zbog zajedničkog imena za kraterom na Crvenoj planeti.