latinica  ћирилица
23/09/2019 |  16:15 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

U Kotor Varošu počela izgradnja nove zgrade opštinske uprave (FOTO)

U Kotor Varošu je počela je izgradnja nove zgrade opštinske uprave.

Projekat je vrijedan 3,1 milion maraka, od čega je 2,7 miliona opština obezbijedila emisijom obveznica. Kamen temeljac za objekat, površine 2.400 kvadratnih metara, položili su premijer Radovan Višković i načelnik opštine Zdenko Sakan.

Od temelja do krova, za godinu. Tačno toliko, rok je izvođačima radova da omoguće da sva opštinska odjeljenja budu u jednoj zgradi, a ne kao do sada u pet objekata. Cilj je efikasnija uprava, pristupačnija građanima i privrednicima.

Foto: RTRS

- Ovdje je plan da se uradi jedan administrativni centar, gdje je zgrada samo jedan segment, sa trgom i uklanjanjem nekih objekata, gdje će biti potrebno znatno više sredstava - istakao je Sakan.

Izvođač radova, po principu "ključ u ruke", je lokalna firma Građus. Dozvole li vremenski uslovi, u ovom preduzeću ne sumnjaju da će biti ostvarena zacrtana dinamika.

- Zgrada je projektovana kao savremeni način gradnje, od pet etaža, od kojih je jedna u suterenu, gdje će biti, što je interesantno, skupštinska sala - istakao je Slavko Đukić, direktor firme "Građus", Kotor Varoš.

Od 2006.godine, Vlada je, kroz razne projekte, u Kotor Varoš uložila gotovo 92 miliona maraka. Јedan od njih je put koji je povezao ovu opštinu sa Kneževom. Projekti koji su završeni, ali i oni koji su prioritet u narednom periodu, bili su tema sastanka Viškovića i Sakana. Konkretniji dogovor, uskoro na radnom sastanku.

- Magistralni put kroz naselje dug 2,5 kilometra je preskočen u to vrijeme, zbog toga što nije bila urađena kanalizacija. Sigurno ćemo ući u plan Јavnog preduzeća za narednu godinu da izvršimo sanaciju tih 2,5 km kroz naselje - istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Kotor Varoš je opština sa najnižom stopom nezaposlenosti. Značajnu ulogu u tome ima i preduzeće Dermal, koje zapošljava 620 radnika u ovoj opštini, i još 250 u Kneževu. Predsjednik Vlade uvjerio se u rezultate njihovog rada.

- Ove godine smo zaposlili 100 novih radnika. Imamo potrebu za još više radnika, a planiramo da pokrenemo i druge proizvodne kapacitete u hali koju smo napravili prije dvije godine - napomenuo je Višković. Ono što me raduje, i sigurno ćemo kao Vlada pomoći gospodinu Radenku u toj inicijativi, da razmišlja o otvaranju obdaništa da bi radnicima još na neki način uslove rada poboljšao - dodao je.

Radovan Višković, koji je i potpredsjednik SNSD-a, posjetu Kotor Varošu iskoristio je i za razgovor sa članovima opštinskog odbora stranke.

Foto: RTRS

- Razgovarali smo i o određenim aktivnostima Opštinskog odbora i premijer je imao priliku da se uvjeri u našu mobilnost i mislim da ćemo i na sljedećim izborima biti najjača stranka - smatra Goran Kušljić, predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Kotor Varoš.

Višković vjeruje da će se pozitivni rezultati Opštinskog odbora SNSD-a Kotor Varoš vidjeti i na predstojećim lokalnim izborima.

Povezane vijesti:

Višković u Kotor Varošu sa načelnikom opštine