latinica  ћирилица
23/09/2019 |  21:17 ⇒ 21:21 | Autor: sputniknews.com

Poljska gradi objekte za američke trupe

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da će Poljska izgraditi objekte za smještaj američkih trupa u okviru upravo potpisanog sporazuma.

Bijela kuća je saopštila da su Tramp i poljski predsjednik Andžej Duda potpisali Zajedničku deklaraciju o vojnoj saradnji.

- Potpisujemo Zajedničku deklaraciju o poboljšanju odbrambene saradnje Poljske i Sjedinjenih Američkih Država. Imamo odlične odnose sa Poljskom - rekao je Tramp.

On je istakao i da planovi o američkom vojnom prisustvu u Poljskoj nisu povezani sa Rusijom

- Sarađivaćemo u različitim vojnim oblastima. Vjerovatno ćemo premještati vojsku iz drugih mesta u Evropi, umjesto da šaljemo tamo nove (trupe) - rekao je on.

Prošlog mjeseca su se Sjedinjene Američke Države i Poljska dogovorile o šest lokacija za raspoređivanje američkih trupa u ovoj evropskoj zemlji.

Planirano je da deklaracija o vojnoj saradnji bude potpisana u Varšavi za vreme Trampove posjete od 31. avgusta do 2. septembra, ali je američki lider odložio posjetu Poljskoj. Zbog odlaganja Trampove posjete, Poljska i Sjedinjene Američke Države su odložile potpisivanje deklaracije o vojnoj saradnji, a koja se odnosi na realizaciju prethodnih sporazuma koji se, između ostalog, odnose na jačanje američkog vojnog prisustva.

Prije toga su Varšava i Vašington potpisali sporazum koji će omogućiti Sjedinjenim Američkim Državama da povećaju svoje vojno prisustvo u Poljskoj za hiljadu trupa, uz dodatnih 4.500 prisutnih u okviru sporazuma NATO-a.