latinica  ћирилица
24/09/2019 |  10:10 | Autor: SRNA

Dačić se u Njujorku sastao sa Komšićem i Kitarovićevom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić imao je niz kraćih susreta sa visokim svjetskim i regionalnim zvaničnicima pred otvaranje generalne debate 74. zasjedanja Generalne skupštine UN, među kojima i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i predsjednikom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.
Ivica Dačić (foto: Screenshot Youtube / United Nations) -
Ivica Dačić (foto: Screenshot Youtube / United Nations)

Dačić je imao kraće razgovore u sjedištu UN i sa premijerom Belgije, odnosno budućim predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, te ministrima spoljnih poslova Brazila, Tunisa, Bangladeša, kao i sa generalnim sekretarom OEBS-a Tomasom Gremingerom.

Ministar spoljnih poslova Srbije sastao se i sa hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Dačić se na marginama 74. zasjedanja Generalne skupštine UN sastao i sa ministrom spoljnih poslova Saudijske Arabije Ibrahimom Abdulazizom el Asafom, sa kojim se u razgovoru saglasio da bi daljem unapređenju odnosa dvije zemlje doprinijela razmjena posjeta na visokom nivou.

Ministar spoljnih poslova Srbije posebno je ukazao na mogućnosti jačanja saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, obrazovanja, turizma i medicine.

Dačić se susreo i sa ministrom spoljnih poslova Tadžikistana Sirodžidinom Aslovom, a istaknut je interes da se imenuju počasni konzuli u Srbiji i Tadžikistanu koji bi radili na daljem zbližavanju dvije zemlje.

Dačić i Aslov istakli su važnost redovnih susreta i nastavka daljeg unapređenja saradnje između dvije prijateljske države, te ukazali na veliki potencijal koji postoji za razvoj bilateralnih ekonomskih odnosa, za šta je neophodno utvrditi zajedničke imenitelje od obostranog interesa.

Tokom razgovora potvrđena je spremnost za dalje jačanje međusobnog dijaloga i izraženo posebno zadovoljstvo povodom predstojeće posjete ministra spoljnih poslova Tadžikistana Srbiji.