latinica  ћирилица
24/09/2019 |  10:39 ⇒ 10:41 | Autor: RTRS

Tinejdžerka poručila svjetskim liderima: Ukrali ste mi snove (VIDEO)

Tinejdžerka Greta Tanberg u ponedjeljak je otvorila samit Ujedinjenih nacija osudom svjetskih vođa jer nisu preduzele snažne mjere u borbi protiv klimatskih promjena, bijesno im se obrativši riječima: “kako se usuđujete“, prenosi Rojters.

- To je sve pogrešno. Ne bi ni trebalo da sam ovdje, već u školi, na drugoj strani okeana, ali svi vi dolazite kod nas mladih i u nama tražite nadu. Kako se usuđujete? Ukrali ste mi snove i djetinjstvo praznim riječima - kazala je mlada klimatska aktivistkinja, vidljivo emotivna i potresena.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres je uoči samita o klimi upozorio šefove vlada i država da moraju predstaviti akcione planove ukoliko žele da govore na skupu koji bi treblao da podstakne sprovođenje odredbi Pariskog sporazuma iz 2015. u borbi protiv globalnog otopljavanja.

- Priroda je bijesna, a mi se zavaravamo ako mislimo da možemo da prevarimo prirodu, jer priroda uvijek uzvrati udarac. Širom svijeta priroda uzvraća udarac s gnijevom - kazao je Guteres.

Snimka na kojoj američki predsjednik Donald Tramp prolazi pored Grete Tanberg i ignoriše je postala je viralna.

Greta i Tramp su se sreli na hodnicima UN u Njujorku dok su dolazili na samit o klimatskim promjenama. Snimku su ubrzo preuzeli Sky News, Euro News iiNow This, a podijeljena je i na Tviteru.