latinica  ћирилица
24/09/2019 |  13:01 ⇒ 13:38 | Autor: SRNA

Kretanje ka NATO i ANP - politička igra Sarajeva

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Godišnji nacionalni program i kretanje ka NATO-u nisu uslov za formiranje vlasti u BiH, niti za članstvo BiH u EU, već je to politička igra.
Željka Cvijanović (foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Željka Cvijanović (foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

- Mislim da je u političkom Sarajevu to bila pogrešna procjena. Oni su tu precijenili stav SNSD-a o ulasku u vlast. SNSD ne mora po svaku cijenu ući u vlast u Sarajevu - izjavila je Cvijanovićeva.

Prema njenom mišljenju, taj uslov je ekskluzivno kreiran za SNSD zato što su partije u političkom Sarajevu, prevashodno SDA, shvatile da se ne može baš tako lako doći do kombinatorike sa nekim drugim partijama.

- To je kreirano kao uslov koji bi mogao dugoročno da drži vodu političkom Sarajevu da se smanji prostor SNSD-u da uđe u vlast - pojasnila je Cvijanovićeva koja je potpredsjednik SNSD-a.

Ona smatra da bi bilo bolje da se neka pitanja raspetljaju na nivou BiH, ali da to nipošto ne znači da je to prioritet prioriteta SNSD-u da uđe u vlast.

- Nije nam stalo da ulazimo u vlast gdje ne možemo da imamo normalno partnerstvo da sve može da funkcioniše bolje. Nažalost, u BiH ne funkcionišu stvari dobro - izjavila je Cvijanovićeva za BH radio jedan.

Predsjednica Srpske smatra da je sve u vezi sa formiranjem vlasti u BiH trebalo da poprimi racionalniji pristup, da se uđe u formiranje vlasti, te da se onda razgovara o svim temama, uključujući i ANP i da se vidi na koji se način može izaći u susret svima, a da se ispune određeni ciljevi koji podrazumijevaju stvaranje pretpostavki za bezbjedniji ambijent.

- Pitanjima koja su problematična ili gdje nema podrške svih bavimo se na poseban način, uz mnogo umijeća i dobre volje. Ovdje nema mnogo umijeća, jer kad blokirate proces na taj način onda je to besmisleno i pokazuje da baš nemate neku političku vještinu ili svijest šta to može da proizvede - naglašava Cvijanovićeva.

Ona je upozorila da, što se duže zadržava trenutna "zaleđena struktura" koja je neinventivna, nekredibilna, bez autoriteta, bez prave snage, dobija se totalno zaleđeno stanje u kojem ne može da se pošalje nijedna pozitivna poruka, niti uradi bilo šta pozitivno.

- Ovdje je suština da postoje dva pristupa. Naš pristup je da pokažemo da uvijek treba da upravljate procesima ili koristite elemente koje imate na raspolaganju da biste upravljali procesom i obezbijedili neku korist. U Sarajevu je destruktivan pristup da pokažete da ništa ne funkcioniše da bi to neko promijenio - navela je Cvijanovićeva.

Prema njenom mišljenju, nema više planetarne pažnje za BiH.

- Neki precjenjuju kako će neko tamo sjesti i napraviti unitarnu zemlju, neku republiku i da je dovoljno da neko kaže da je to tako. To se neće desiti. Interes za BiH vezan je preko pojedinaca, koji im je karijerni interes jer im je to područje bliže nego neko drugo da se time bave - pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je upitala da li je problematizovanje imena Republike Srpske, koje se opet najavljuje iz političkog Sarajeva, najvažnije političko pitanje za Bošnjake koji dominantno glasaju za SDA i da li je to suština njihovog zaposlenja, digitalnih učionica, mostova.

Prema njenim riječima, ispred konzulata stranih zemalja u Banjaluci više je ljudi iz federalnih područja nego iz Republike Srpske koji žele da idu u inostranstvo.

- Stvari koje se tiču identiteta, koje predstavljaju neku važnost za svaki od naroda koji ovdje žive ne treba dirati, ali treba da razgovaramo kako da unaprijedimo određena pitanja i popravimo situacije i da poboljšamo svoje odnose - rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o nedavnom sastanku predstavnika stranaka vlasti i opozicije u Laktašima, ona je istakla da taj sastanak nema nikakvu posebnu težinu, ali da su se saglasili da djeluju zajedno po pitanjima od strateške važnosti za Republiku Srpsku, što smatra prirodnim djelovanjem.

- Ne postoji politički oponent sa kojim ne mogu da razmijenim mišljenje da se vidi da li ima bar nešto zajedničko. Sa svakim mogu da razgovaram kada mislim da je nešto strateški važno. Nismo to svi prepoznali - kaže Cvijanovićeva.