latinica  ћирилица
24/09/2019 |  14:13 ⇒ 14:49 | Autor: SRNA

Neko mora krivično da odgovara za kršenje obima finansiranja (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će insistirati na tome da neko krivično odgovara za to što je prekršen sadašnji obim finansiranja institucija BiH u odnosu na prošlogodišnji.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Komentarišući činjenicu da je na plate u institucijama BiH potrošeno sedam miliona KM više u odnosu na prošlu godinu, iako je riječ o privremenom finansiranju, Dodik je rekao da je gotovo nemoguće da se prekrši obim koji je predviđen prošlogodišnjim finansiranjem i da za to neko treba krivično da odgovara.

- Kada smo govorili o tome da se masovno zapošljavaju, onda su nam govorili da to nije tačno. Sada kada vidimo finansijske efekte onda se zna", rekao je Dodik novinarima u Zalužanima kod Banjaluke.

On je rekao da ima previše ljudi zaposlenih u institucijama BiH, gdje njih više od 23.000 prima platu.

- Tu ima viška Srba, Bošnjaka i Hrvata koji tamo ne trebaju. Institucije BiH nisu socijalne ustanove i one moraju da odgovaraju potrebama koje dva entiteta i tri konstitutivna naroda imaju - istakao je Dodik.

Dodik je rekao da u Sarajevu ne žele da nauče tu lekciju, već misle da ako što više napune institucije BiH, više će jačati i njihov značaj.

- Mislim da se ovako podriva povjerenje u zajedničke institucije BiH. Sama činjenica da i pored toga nije formiran Savjet ministara, govori da te institucije nisu ni potrebne - pojasnio je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska usješno živi sa nekim malim zastojima jer su nepotrebni, ali da u promjeni procedure, zastoji ne bi trebalo ni da postoje.

- Ako imate situaciju koja nam je ranije nametnuta u kojoj se za sve za šta Republika Srpska obezbijedi kreditna sredstva mora na kraju dobiti neka saglasnost na nivou BiH, treba tu saglasnost ukinuti. Ako mi primamo taj krediti i vraćamo onda su tu nepotrebne institucije BiH - konstatovao je Dodik.

On je rekao da je BiH napravljena da bude smetnja, a ne da bude od koristi entitetima i za tri konstitutivna naroda.

- To najbolje pokazuju različite inicijative kao što smo imali deklaraciju SDA do recikliranja nekih starih priča o navodnom 'aprilskom paketu' koji uopšte ne postoji - istakao je Dodik.

Dodik je rekao da to samo govori da je sinhronizovano ovo što je uradio SDA i što radi SDP.

- Tačno se potvrđuje što smo jasno rekli da to nije samo njihova stranačka odluka, već opštebošnjačka odluka da se na taj način to radi - naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da dolazi vrijeme kada će se morati obaviti taj dijalog, ističući da nije protiv dijaloga, ali da isto tako Republika Srpska ima jasne stavove.

- Mi ne govorimo o tome koliko će dijalog trajati, ali da ćemo doći i jasno reći naš stav u to niko ne treba da sumnja - zaključio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je u Centru za obuku u Zalužanima kod Banjaluke prisustvovao svečanom postrojavanju Јedinice žandarmerije, čime je zvanično predstavljena nova organizaciona jedinica MUP Srpske koja je formirana radi unapređenja bezbjednosti Srpske, njenih građana i imovine.