latinica  ћирилица
24/09/2019 |  15:30 | Autor: SRNA

Mektić: Situacija se ne pogoršava, u BiH trenutno 3.500 migranata

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić tvrdi da se situacija sa migrantima u BiH ne pogoršava i da trentuno u zemlji boravi oko 3.500 ilegalnih migranata.
Dragan Mektić - Foto: RTRS
Dragan MektićFoto: RTRS

Mektić je dodao da, ukoliko se održi ovaj broj migranata, BiH ima dovoljno kapaciteta da oni budu adekvatno zbrinuti u zimskom periodu.

- Čekam odluku federalne Vlade da se osposobi još jedan prihvatni centar, za svaki slučaj - dodao je Mektić u izjavi novnarima nakon radno-konsultativnog sastanka Savjeta ministara u tehničkom mandatu sa direktorima bezbjednosnih agencija na nivou BiH u vezi sa povećanjem efikasnosti kontrole i upravljanja migracijama u BiH.

Prema njegovim riječima, direktori bezbjednosnih agencija ukazali su na problem nedostatka ljudstva i potrebu bolje tehničke opremljenosti.

- Imamo situaciju da Graničnoj policiji nedostaje 500 policajaca, a da se to popuni, potrebna su finansijska sredstva - rekao je Mektić, podsjećajući da na nivou BiH još nije usvojen budžet za ovu godinu.

On je dodao da sve zemlje u okruženju posjeduju termovizijske kamere, koje zamjenjuju 50 do 80 policajaca, ali da jedna takva kamera košta više od milion evra.

- Samo mi nemamo. Nemamo nijedne bespilotne letjelice, a sve okolne države kontrolišu bespilotnim letjelicama - rekao je Mektić, koji smatra da bi suočavanje sa migrantskom krizom bilo efikasnije kada se politika ne bi miješala u ovaj problem.

Prema Mektićevim riječima, direktori bezbjednosnih agencija tražili su da se radi efikasnijeg suočavanja sa migrantskom krizom promijeni zakon, što su zemlje u okruženju i EU više puta uradile posljednjih godina od kada traje ovaj problem.

- Mi to ne možemo, nema politike koja to može dogovoriti - naveo je Mektić.

On je dodao da je BiH jedina evropska zemlja izvan EU koja nije potpisala operativni sporazum sa Fronteksom - evropskom institucijom za zaštitu granica i borbu protiv migracija.

- Od njih bi mogli dobiti veliku pomoć, pa čak i u evropskim policajcima - kaže Mektić, koji je najavio da bi uskoro trebalo da bude formirana interresorna radna grupa koja bi rješavala pitanje prihvata državljana BiH koji se trenutno nalaze u kampovima u Siriji.