latinica  ћирилица
25/09/2019 |  17:44 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Јumko u novembru u Drvaru otvara pogon - posao za 100 radnika

Obećano – urađeno! Fabrika za proizvodnju tkanine, konfekcije i trikotaže Јumko iz Vranja, početkom novembra, u Drvaru će otvoriti proizvodni pogon, u kome će biti zaposleno 100 radnika.

Iz Drvara poručuju - ova investicija od presudnog je značaja, jer predstavlja ogroman iskorak ka glavnom cilju Srba povratnika u ovaj kraj - ostanku i opstanku na vjekovnim ognjištima.

Prvi dio pomoći koje je Srbija, nakon posjete predsjednika Aleksandra Vučića namijenila Drvaru, već je stigao.

Nova radna mjesta, u pogonu Јumka koji uskoro počinje sa radom, od neprocjenjivog su značaja za Drvarčane.

- Јedva smo ovo dočekali, s obzirom na situaciju kakva je, da ljudi ne rade, i da mlađi svijet odlazi. Ovo je veoma pozitivno - kaže Drvarčanin Zdravko Trninić.

Mileva Trninić dodaje da je dobro da se u Drvaru dešava nešto pozitivno i dobro za građane.

- Kao u svakoj drugoj sredini, ovo će i ovdje dobro doći. Nezaposlenost je velika pa je otvaranje ovog pogona bitno za i za egzistenciju svakog čovjeka koji se nađe u tom pogonu - ističe Saša Škrbić.

Tehnički detalji u vezi sa registracijom firme i rekonstrukcijom objekta u kom će pogon biti smješten već su dogovoreni.

Kako je najavljeno, pogon Јumka sa radom počinje u novembru. Konkurs za radna mjesta biće otvoren naredne sedmice, a 90 odsto zaposlenih biće žene.

Radoslav Trajković, generalni direktor Јumka, naglasio je da će jedna obuka trajati 3-6 mjeseci, te da će radnici koji će vršiti obuku doći u Drvar, a žene iz Drvara ići će i u Vranje kako bi mogle da vide tehnologiju.

Većina Drvarčana zaposlena je u drvoprerađivačkim preduzećima, koja se uglavnom oslanjaju na mušku radnu snagu.

Upravo to što će većina zaposlenih u pogonu Јumka biti žene od posebnog je značaja, ističu iz rukovodstva opštine Drvar.

- Pošto je u Drvaru bio prethodnih godina veliki problem zapošljavanje ženske radne snage, to će nam puno značiti, jer  ćemo zbrinuti nekih stotinu porodica u narednom periodu - navodi Milan Kunić, predsjednik SO Drvar.

Srbija je kao pomoć Drvaru obezbijedila i dva miliona maraka, koje će biti uložene u rekonstrukciju gradskog vodovoda i ulične rasvjete.

Međutim, jedan od ciljeva opštinske uprave je obnova i izgradnja poslovne infrastrukture, kao i jačanje malih i srednjih preduzeća.

Dio sredstava biće uložen u prvu fazi uređenja poslovne zone "Mlin" gdje će biti asfaltiran pristupni put, a zona u potpunosti ograđena.

Ovo će biti naredni korak u privlačenju potencijalnih investitora, koji bi u ovom gradu otvorili nova radna mjesta.