latinica  ћирилица
26/09/2019 |  09:30 ⇒ 21:36 | Autor: RTRS

NSRS o inspekcijama Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske raspravom o Zakonu o inspekcijama Republike Srpske okončala je večerašnje zasjedanje.

21.00 - Narodna skupština razmotrila je Nacrt zakona o inspekcijama kojim je propisano obavljanje nadzora u okviru inspekcijskog sistema, nadležnost inspekcijskih organa i zvanja, kao i radnopravani status inspektora, ali su i proširena njihova ovlaštenja. Zakonskim odredbama proširena su ovlaštena inspektora, uvođenjem nove kategorije - inspektor za poseban nadzor i internu kontrolu.

Novim ovlašćenjima pojačava se preventivno djelovanje Inspektorata, koje se ogleda u pružanju savjetodavne pomoći subjektima nadzora da bi se doprinijelo rastu privrede i konkurentnosti u oblasti poslovnog okruženja.

Zasjedanje će biti nastavljeno sutra raspravom o Nacrtu zakona o izmjeni Zakona o sudskim taksama. Biće razmatrani Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku.

Poslanici će se o apsolviranim tačkama dnevnog reda izjašnjavati sutra u popodnevnim časovima, a nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

20.35 - Šef Kluba poslanika Demosa Spomenka Stevanović rekla je da je presudna uloga inspekcija u primjeni zakona u Srpskoj, što je ključno za uspostavljanje kvalitetnog sistema.

- Za njihov rad je važno da budu stručni i da imaju ujednačen odnos prema svima - rekla je Stevanovićeva. Ona je navela da mora biti riješen problem koji se odnosi na slabu koordinaciju u saradnji lokalnih i republičkih inspektora.

Poslanik SDS-a Zoran Vidić smatra da ovo zakonsko rješenje predstavlja pokušaj da nešto bude poboljšano.

Nacrtom zakona o inspekcijama Republike Srpske propisano je obavljanje inspekcijskog nadzora u okviru inspekcijskog sistema, nadležnost inspekcijskih organa, inspekcijska zvanja i radnopravni status inspektora, ali su i proširena ovlašćenja inspektora.

19.03 - Nacrtom zakona o inspekcijama Republike Srpske propisano je obavljanje nadzora u okviru inspekcijskog sistema, nadležnost inspekcijskih organa, inspekcijska zvanja i radnopravni status inspektora, ali su i proširena ovlaštenja inspektora, rečeno je na sjednici Narodne skupštine Srpske.

Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić istakla je da je Programom ekonomskih reformi Republike Srpske u oblasti poslovnog okruženja i smanjenja neformalne ekonomije planirana reforma Inspektorata.

- Kao ključne prepreke za rast i konkurentnost u oblasti poslovnog okruženja i smanjenja neformalne ekonomije u oblasti inspekcija, prepoznati su preklapanje dva nivoa inspekcija kod subjekata nadzora, nepostojanje koordinacije republičkog i lokalnog nivoa inspekcija, te izricanje više represivnih mjera u odnosu na preventivne - rekla je Rešićeva u Narodnoj skupštini, obrazlažući zakonsko rješenje.

Generelani sekretar Saveza sindikata Republike Srpske Goran Stanković rekao je da je ovo veoma značajan zakon za radnike u Srpskoj.

- Tražili smo od Vlade Srpske donošenje novog zakona, jer postojeće rješenje nije dobro zato što nisu sprovedene suštinske mjere. Želimo efikasno i kvaliteno rješenje koje neće biti stimulativno za nesavjesne poslodavc - rekao je Stanković u Narodnoj skupštini.

18.10 - Narodna skupština razmotrila je Nacrt zakona o električnoj energiji, čije je donošenje sadržano u potrebi usklađivanja zakonodavstva u oblasti električne energije sa odgovarajućim direktivama EU, a sve radi dodatne liberalizacije tržišta električne energije.

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić rekao je o ovom nacrtu zakona da su pripreme za izlazak republičke energetske strukture na tržište veliki posao i da je taj projekat u toku.

- Pokušavamo da organizujemo našu elektroprivredu tako da je na najbolji način uskladimo sa ovim zakonom i uvjeren da ćemo uraditi dobar posao - naveo je Đokić.

On je istakao da je struja resurs Srpske prema kojem se Vlada odnosi odgovorno.

- Kilovat-čas električne energije je jedan od naših strateških proizvoda i trebamo ga staviti u funkciju razvoja Srpske kao robu. Mislim da ovaj zakon upravo o tome govori. Trebamo zaštititi taj svoj proizvod i da od svakog kilovat-časa koji prodamo van Srpske ostvarimo maksimalan prihod - naglasio je Đokić.

On je podsjetio da je cijena električne energije u FBiH veća kako za domaćinstva, tako i za privredu, ali da se tamo ne protestuje. Đokić je rekao da je domaća elektroprivreda u smislu solidarnosti bila i ostala snažan faktor socijalne podrške u Srpskoj i zapošljavanja, ali da je evidentno da u njoj ima viška zaposlenih i da ta firma mora proći reorganizaciju.

On je dodao da će o distributivnim preduzećima u ovoj oblasti biti vođeno računa da bi ona bila zaštićena kada je riječ o obavezama koje ne bi samo njima trebalo da padnu na teret. Podsjetio je da je Regulatorna komisija za energetiku nezavisno tijelo i da se tamo radi odgovorno.

Đokić je ponovio da se ovim nacrtom zakona uređuju ciljevi i način ostvarivanja elektroenergetske politike, uslovi i način obavljanja elektroenergetskih djelatnosti, nadležnosti Regulatorne komisije za energetiku Srpske u sektoru električne energije, način funkcionisanja i razvoja tržišta električne energije, izgradnja, rekonstrukcija i održavanje elektroenergetskih objekata, prava i obaveze učesnika na tržištu, nadzor nad tržištem, kao i zaštita kupaca električne energije.

17.00 - Nastavljena sjednica NSRS

15.00 - U NSRS pauza do 17 časova

14.50 - Poslanik DNS-a Đorđe Popović rekao je da je na planu elektroenergetskog sistema važno ugraditi evropsko u ovdašnje zakonodavstvo, ali tako da sistem Srpske bude stabilan, održiv i da se razvija.

Poslanik SDS-a Zoran Vidić smatra da bi se Srpska usvajanjem Nacrta zakona o električnoj energiji odrekla samostalnosti u vođenju elektroenergetske politike.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić ponovio je da, prema informacijama koje posjeduje, nema šanse da sada bude poskupljenja električne energije.

14.10 - Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da se prilikom donošenja zakona o električnoj energiji treba ponašati odgovorno i prema građanima, odnosno da promjene ne pogode male potrošače i socijalne slučajeve.

- Promjene na ovom planu moraju biti prilagođene mogućnostima građana - ocijenio je Glamočak.

Šef Kluba poslanika NDP-a Dragan Čavić rekao je da promjene koje u smislu liberalizuje tržišta i usklađivanja zakonodavstva u oblasti električne energije sa odgovarajućim direktivama EU, moraju biti dinamički usklađene da se ne bi desili ogromni lomovi kao u zemljama u kojima se naglo prešlo na ovakav način reorganizacije u sistemu distribucije, prodaje i proizvodnje električne energije.

Šef Kluba poslanika SP-a Maksim Skoko ocijenio je da je riječ o sistemskom i reformskom zakonu kojim se uređuje oblast unutrašnjeg tržišta električne energije i postepenog njegovog integrisanja sa regionalnim i tržištem EU.

On je naveo da otvaranje i liberalizacija tržišta električne energije neće donijeti njeno pojeftinjenje, napomenuvši da je struja ovdje subvencionisan proizvod.

12.50 - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da se Vlada odlučila za nabavku novog aviona jer nije bila zadovoljna ponudom firme "Cesna" po principu zamjene "staro za novo", uz doplatu.

- Prvo smo htjeli da zamijenimo stari za novi uz našu doplatu, po principu "staro za novo". Ali, nismo bili zadovoljni procjenom "Cesne" i odlučili smo da kompletan iznos ove nabavke finansiramo iz budžeta. Po dolasku novog aviona, prodaćemo stari na licitaciji - rekao je Višković tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o električnoj energiji.

Osvrćući se na priču o navodnom poskupljenju struje, Višković je istakao da Srpska ne smije naglo otvoriti tržište električne energije jer bi onda došlo do drastičnog povećanja cijena struje za privredu i domaćinstva.

- To ne smijemo uraditi. Cijena za privredu je u Federacije BiH 50 evra po megavatu, a u Srpskoj i sa povećanjem 35 evra, a bilo je 31,7 evra - podsjetio je Višković i poručio da je težnja Vlade da Srpska nikada na ovom planu ne bude skuplja od FBiH.

12.00 - Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić izjavio je danas u Banjaluci da u ovom trenutku ne postoji ni promil šanse da bude povećana cijena električne energije za domaćinstva u Srpskoj.

11.45 - Predsjednik Vlade Radovan Višković rekao je da priča o poskupljenju električne energije, o čemu govori opozicija i najavljuje proteste, predstavlja apsolutnu laž.

- Struja za 86 odsto potrošača, čija potrošnja ne prelazi 500 kilovata mjesečno, neće poskupjeti dok traje mandat ove Vlade. A ostali će biti predmet razmatranja - rekao je Višković.

11.35 - Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić rekao je u Narodnoj skupštini da se politika izgradnje mini-hidroelektrana u Srpskoj ne može prekinuti, ali da na tom planu treba pojačati nadzor i s ciljem očuvanja životne sredine.

- To i radimo jer postoji veliki problem sa ugovorima o zaključenim koncesijama za gradnju mini-hidroelektrana. Te koncesije su zaključene u vrijeme odlaska Vlade Pere Bukejlovića kada je bilo dodijeljeno i zaključeno 90 ugovora. Јednostrani raskid ugovora može donijeti višemilionsku štetu Srpskoj, pa to nismo mogli raditi - rekao je Đokić tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o električnoj energiji.

Šef Kluba poslanika Demosa Spomenka Stevanović je prije toga rekla da Komisija za koncesije i nadležne inspekcije ne smiju da dozvole da neke firme, gradeći mini-hidroelektrane, uništavaju čiste vodotokove i narušavaju životnu sredinu u Republici Srpskoj.

- Time nastaje nemjerljiva ekološka šteta. Trebamo čuvati planinske, čiste rijeke jer one mogu biti izuzetan turistički potencijal - rekla je Stevanovićeva.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić rekla je da resorno ministarstvo u skladu sa svim evropskim pravilima izdaje ekološke dozvole za gradnju mini-hidroelektrana, ali da ne vrše nadzor i kontrolu.

- Kontrolni organi treba da nadziru te objekte, da li se grade u skladu sa ekološkom i građevinskom dozvolom - istakla je Golićeva.

Poslanik PDP-a Milenko Vićanović rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da treba smanjiti gubitke u distribuciji električne energije u Srpskoj i dovesti ih na evropski nivo.

On je naveo da bi u interesu potrošača rad Regulatorne komisije za energetiku trebalo da bude kontrolisan, iako je riječ o nezavisnom tijelu, te da je potrebno donijeti određene pravilnike o odgovornosti za štetu usljed nekvalitetne isporuke električne energije.

Razlozi za donošenje Nacrta sadržani su u potrebi usklađivanja zakonodavstva u ovoj oblasti sa odgovarajućim direktivama EU, a sve s ciljem dodatne liberalizacije tržišta električne energije, rekao je resorni Petar Đokić.

On je naveo da će se usvajanjem ovog zakona stvoriti bolji uslovi za sigurno i kvalitetno snabdijevanje električnom energijom, razvoj tržišta, konkurentnost cijena električne energije, zaštitu kupaca, efikasnu proizvodnju i korišćenje obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije, te smanjivanje negativnih uticaja na životnu sredinu i održivi razvoj u sektoru električne energije

Poslanici će razmatrati i Nacrt zakona o inspekcijama Republike Srpske i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o sudskim taksama.