latinica  ћирилица
26/09/2019 |  19:31 ⇒ 19:35 | Autor: SRNA

Đokić: Zakon o električnoj energiji reformski značajan za Srpsku

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je Nacrt zakon o električnoj energiji, koji je danas razmotren u Narodnoj skupštini, posebno značajano reformsko rješenje u oblasti elektroenergetike Srpske.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

- Reforma neće biti jednostavna i kroz nju će morati da prođu svi energetski subjekti, odnosno po pet distributivnih i proizvodnih preduzeća koji su baza naše energetske strukture - rekao je Đokić novinarima u holu Narodne skupštine.

On je ponovio da je donošenje ovog zakona potrebno radi usklađivanja zakonodavstva u oblasti električne energije sa odgovarajućim direktivama Evropske unije, a radi dodatne liberalizacije tržišta električne energije.

Đokić je pojasnio da su ciljevi tog akta definisanje vođenja i ostvarivanja elektroenergetske politike u Srpskoj, funkcionisanja elektroenergetskih subjekata i rada Regulatorne komisije za energetiku Srpske, te razdvajanje proizvodnje od snabdijevanja električnom energijom.

On je rekao da ovaj zakon definiše i kvalitet snabdijevanja svih potrošača i kupaca struje, kao i ukupne odnose u elektroenergetskom sektoru.

- Donosimo ga iz potrebe da Srpska bude jedna od država koja stvara uslove za otvaranje i liberalizaciju tržišta električne energije - rekao je Đokić i dodao da su ovakve zakone donijele sve zemlje u regionu.

On je napomenuo da ovaj zakon nije ranije donesen jer Srpska ima politiku niskih cijena i najnižu cijenu struje.

- Federacija BiH ima 12 do 15 odsto veću cijenu struje za domaćinstva. Kada je riječ o privredi, cijene su tamo više i od 30 odsto, što znači da smo do sada vodeći politiku niskih cijena štitili svoja domaćinstva i privredu - objasnio je Đokić.

On je rekao da privreda u FBiH, uprkos većim cijenama struje u dužem periodu, nije bila ništa manje konkurentna, niti su tamošnja domaćinstva bila posebno i dodatno opterećena.

- Kako god, naša politika nema cilj da se povećava cijena struje. To nije ni nužni cilj nacrta ovog zakona - poručio je Đokić.

On je zahvalio poslanicima koji su dali dobre prijedloge kada je riječ o Nacrtu zakona o električnoj energiji, dodajući da će biti sprovedena javna rasprava da bi se došlo do najboljeg mogućeg prijedloga tog akta.